Friday, June 14, 2013

memasang radiator fan switch proton wira

selepas fan switch baru ni dipasang ,kipas radiator akan berpusing pada suhu 80degree celcius,kalau sensor original kilang kipas hanya akan start berpusing pada suhu 93 degree celcius,engin kereta dah tak berapa elok,sebab head gasket dah bocor,piston ring pon dah berbunyi,suhu kereta akan cepat naik kalau kereta sangkut kat jem bejam-jam, 


1.lokasi switch ni ada dibawah radiator.





2.sebelum membuka switch ni,pastikan radiator tidak panas,jeck kereta dan sediakan mangkuk untuk menadah air yang akan terpancut dari radiator.

3.tarik saja soket yg bersambung dengan sensor,guna spana dan buka sensor tersebut,semasa membuka hati hati dengan mata ada kerana air tu boleh terkena mata anda.


tarik wayar soket dan buka sensor
4.pasang sensor baru,ketatkan secukupnya,dan sambung semula soket,start engine dan check jika ada berlaku kebocoran di sekeliling sensor tadi..
pasang sensor baru
sambung soket semula


looking for car performence part click  >>>>> http://performenzone.blogspot.my/

Wednesday, June 5, 2013

memasang bateri kereta

Cara cara menukar bateri kereta
Biasanye jangka hayat bateri adalah dua hingga ke tiga tahun.kalau dah lebih 2 tahun  tu bersiap sedialah bila-bila masa  saja bateri boleh kong,salah satu tanda apabila hendak menghidupkan engine kita akan perasan starter macam tiada tenaga untuk menghidupkan engine.Periksa air bateri dahulu,kalau kurang tambahkan air bateri secukupnye.tapi kalau bateri kering(free maintance ) ada penunjuk di atas bateri.,jadi kalau  dah confirm bateri dah rosak tukarlah dengan yang baru,bateri lama boleh tukar dgn bateri baru,biasanye kedai ambil rm10,,harga bateri size n40 rm120 dan jaminan setahun.
bateri baru

Menukar bateri kereta memanglah mudah,tapi kalau tersilap cara akan mengakibatkan litar atau ecm/ecu kereta rosak dan terbakar.
1.Mula-mula buka cable clamp di punca negative bateri dahulu.

buka terminal negative dahulu,tgk anak panah

2.kemudian buka cable clamp di punca positive bateri.


3.bersihkan cable clamp dari semua kotoran,karat atau serbuk putih yang melekat,gunakan berus dawai untuk kerja pembersihan.

4.buka bateri holder.

5.keluarkan bateri dan masukkan bateri baru



6.untuk pemasangan,pasang cable bateri ke terminal positive dahulu,kemudian akhir sekali pasang cable ke terminal negative,semasa cable negative bersentuh dengan terminal bateri negative akan ada percikan kecil api,,itu adalah normal,ketatkan wayar clamp kemas-kemas.pasang semula bateri holder,,ok siap..

looking for car performance part click >>>>http://performenzone.blogspot.my/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails