Friday, September 17, 2010

Break disc belakang berbunyi kuat

Perjalanan balik dari kuala lipis ke koyan tiba-tiba semasa menekan break terdengar bunyi ketukan yang kuat,berhenti ditepi jalan,chek takut rim longgar atau break disc ada problem.semuanya ok ,break pun berfungsi baik.Kalau kes macam ni kemungkinan ada dua sebab break jem atau skru hab longgar.On my way back from Kuala Lipis to Sungai Koyan suddenly while pressing the break i heard very loud knocking sound from the back.I stop the car and check the condition of wheel and disc break,Fear that any problem there.After checking i found everything look fine.If cases like this there maybe two reson,the break jammed or loose screw hub on nucckle.

Trouble shoot
1.Penyelesaian pertama buat bleeding dekat break belakang dulu.Do bleeding on the rear break disc
2.Ketatkan skru hab.Thigten the hub.screw

Tahap diy=sederhana mudah,degrees of difficulty=fairly easy

Peralatan ,jek.jek stand,spana 10 dan 19,surat kabar lama’minyak break dot 3 atau dot 4.
Tools=jack,jack stand,wrench size 10 and 19mm,old newspaper,break oil dot3 or 4.

1.buka rim kereta,dan pastikan kereta anda berada dalam keadaan stabil dan selamat semasa berada di atas jack stand.cari lokasi skru bleeding.
Remove  the wheel and make sure the car is in safe and secure position on the jack stand.Find the bleeding nut.

lokasi skrew bleeding
rim sudah dibuka
2.sebelum memulakan bleeding(pam) keatas break ,pastikan minyak break di resivior break mecukupi.kalau kurang tambah minyak break sehingga tanda tahap maksimum.
Before start this procedure makesure the oil in resivior break fluid is sufficient.if less just add the break fluid until a maximum level.
tambah myk break sampai tanda maksimum
penakung minyak break
3.Untuk kerja bleeding(membuang angin disaluran Break atau kalipper pam) anda perlu melakukan kerja ini bersama seorang pembantu,seorang melakukan bleeding dan seorang lagi menekan atau mengepam break.To do bleeding(remove the air bubble from break hose or caliper pump) you need one assistant to help you.One person do bleeding at the break,another person pressing and pumping at the break pedal.4.dengan menggunakan spana 10,anda haruslah melonggar dan mengetatkan skru bleeding beberapa kali serta dalam masa yang sama anda mengarah kawan anda menekan dan mengepam break dari dalam kereta.Semasa menekan break longgarkan sedikit skru ,minyak break akan terpancut keluar bersama dengan gelembung udara(hati-hati cecair break merbahaya jangan sampai terkena mata) kemudian ketatkan skrew,arah kawan anda mengepam semula beberapa kali  seterusnya arahkan menekan sahaja dan anda pada masa yang sama melonggarkan skrew bleeding dan mengetatkan semula.lakukan proses ini beberapa kali sehingga semua gelembung udara sepenuhnya keluar dari saluran break anda.



Used wrench size 10mm,you should loosing and tighten at the screw bleeding and at the same time lead your friend to press and pump the break pedal from inside the car.While your friend pressing the break,at the same time  you slightly loosen the screw,the break fluid will spurting out with the air bubble,carefull break fluid is dangerous avoid from contact with your eye.Then tighten the screw back and ask and ask  your friend  to pump the break pedal again for a few  time then just press still and  quickly  you loosening and tightening the screw bleeding.Do this process several times until air bubbles are completely out  of the break line.


gunaka spana saiz 10 untuk melonggarkan skrew bleeding Used wrench size 10mm to loosen the screw bleeding



kesan minyak break keluar dari skrew bleeding
5Akhir sekali ketatkan skrew bleeding secukupnya.,check break anda pastikan tiada berlaku kebocoran pada skrew bleeding.




Diypomen facebook

Wednesday, September 15, 2010

Memasang oil catch tank

Oil catch tank fungsinya adalah untuk menakung miyak hitam yg terbakar ,gas petrol yang tidak terbakar akan masuk semula ke dalam intake dan digunakan semula oleh engine untuk pembakaran semula.kebaikanya minyak hitam tidak masuk ke dalam air intake dan mengotorkan ruang intake ,penggunaa petrol lebih efficient dan mengurangkan pencemaran udara.

Selepas menggunakan OCT ni kesan yang saya Nampak adalah minyak hitam tidak keluar dari penutup minyak lagi,kerana sebelum ni saya tidak perasan yang crankcase ventilation valve saya sudah tersumbat dengan minyak hitam dan carbon, jadi tekanan vakum bersama minyak hitam di ruang crankcase mencari jalan keluar melalui penutup minyak engine.sekarang engine saya sudah bersih dari rembasan minyak hitam .

Pengalaman seorang kawan menceritakan kepada saya ,semasa banjir kilat di batu tiga shah alam,engine kereta nya telah dimasuki air tapi dia tak cerita pulak air masuk ikut mana?ekzos atau intake tak sempat nak Tanya.Tapi kereta masih boleh bergerak Cuma semput-semput Selepas beberapa hari dia amat terkejut,dia dapati Oil catch Tanknya penuh dengan air. ini bermakna  OCT juga dapat mengeluarkan air yang masuk kedalam engine.sampai sekarang sehabat saya ni masih mengunakan oil catch tank walaupun dia telah menukar ke kereta yang baru…katanya oil catch tank adalah kemestian untuknya…

Tahap diy =mudah

Peralatan

Gerudi ,skrew driver,pisau

                                                                D1 oil catch tank

1.cari lokasi yang sesuai untuk memasang OCT,seeloknya berhampiran dengan crankcase ventilation valve.Untuk injeksen mudah saja untuk carburetor saya kene modify air intake pipe.saya sambung ram pipe injeksion ke pipe carburetor saya supaya pipe dari OCT boleh disambung ke air intake pipe.
2.Dengan menggunakan gerudi tebuk dua lubang kecil untuk melekatkan oil catch tank breket ke chasis kereta anda.skrewkan breket tadi ke body kereta.
3.Skrewkan OCT ke breketnya,ketatkan skrew secukupnya


4.Buat penyambungan pipe dari crankcase ventilation vale ke OCT,ketatkan pipe dengan menggunakan klip.ketatkan secukupnya.

5Buat penyambungan pipe dariOCT ke air intake pipe vale ketatkan pipe dengan clip secukupnya


…selesai

6.Pastikan anda dari masa ke semasa memeriksa isipadu OCT anda,sekiranya sudah penuh buangkan minyak tersebut Dari OCT anda.
                       *OCT=oil catch tank




Diypomen facebook



Monday, August 23, 2010

MEMBUKA DAN MEMASANG SPEAKER BELAKANG KERETA

Semasa membeli speaker pastikan ianya bersesuaian dengan kereta anda, seperti saiz lubang mounting speaker,dan kuasa kendalian(normal atau high power head units)


Pilihan saya SPEAKER MODEL PIOONER 3 WAYs 400W
PERALATAN=

SKREW DRIVER

TAHAP pekerjaan DIY=MUDAH
1.Buka bonet belakang kereta dan cari lokasi speaker

lokasi speaker
2.Cabut wayar speaker
cabut wayar speaker
3.Buka skrew yang memegang speaker sehingga ia tanggal dari framenya

buka semua skrew
4.Buka semua skrew di speaker cover



5.pasang speaker yang baru,masukkan speaker melalui atas frame.

6.Skrew kan speaker ke frame ,skrewkan dari bawah atau atas frame mengikut kesesuaian mounting speaker anda.
7.Pasangka cover speaker.

8Sambung wayar speaker kembali,sambungkan ke punca yang betul,kalau salah sambung speaker boleh berbunyi, tapi kualiti bunyi tidak memuaskan.


selesai..
car audio accessory

Saturday, August 7, 2010

Pemasangan speaker depan

Pilihan saya untuk speaker depan adalah pioneer 3 way speaker (16cm) 280w,saiznya sesuai untuk wira,sebenarnya saya nak upgret yg lebih baik sepert mowhawk atau sound stream component ,tapi isteri dan anak tak setuju katanya bunyinye kuat sangat,bila on radio je dia org ni tutup telinga,cian tengok diorang..biasaklah bro dah bekeluarga ni tak leh lah nak ikut kepala sendiri je....
peralatan
gergaji besi,drill.pisau,skrew driver dan electric tape.
1.Bula penal pintu anda

penal pintu
2.Ambil tudung speaker dan lakarkan bentuk tutup speaker diatas penal tersebut
lakar alur yg bahagian dalam je ye
                                                              lakaran dah siap
3.potong ikut garisan yang yang dilakarkan tadi


penal pintu sudah siap ditebuk
4.pasangkan speaker ,gunakan skru yang sesuai supaya speaker melekat dengan kukuh di penal pintu

gunakan gerudi,tebuk lubang kecil dahulu supaya skru mudah dipasang
5.Lekatkan penutup speaker,gunakan skru yang panjang supaya dapat memegang speaker dengan kukuh.


6.Masukkan wayar speaker di lubang pintu dan dilubang chasis body kereta.

                                                  masukan wayar speaker di lubang pintu

masukan wayar ke lubang chasis body
masukan wayar ke lubang chasis body
7.Akhi sekali  sambungkan wayar speaker ke wayar dari radio,kalau ada crossover ,sambungkan wayar tersebut  ke croosover...selesai
untuk zoom klik kat gambar

*peringatan=sebelum kerja penyambungan wayar dijalankan ,buka punca negative bateri anda terlebih dahulu untuk mengelakan sebarang kejadian litar pintas berlaku


Diypomen face book

Saturday, July 17, 2010

Pemasangan cerwin tweter(tweeter installation)

Kalau cerita pasal audio ni saya memang kurang berminat kerana saya lebih suka kepada engine performance.So kayuh pelan-pelan Bro lama-lama nanti boleh minat kot.Sistem audio yang saya tahu antaranya ialah sony,piooner,mowhawk(speker)…..?lah memang jahil saya pasal audio ni..ok kita mula sekarang.(If the talk about audio system I'm not so interested because I prefer the engine performance more and wiring make me headache.Ok Bro take it slow and steady probably we might love it later.. Audio system that I know of which is Sony, piooner, mowhawk (speker)…?..ha..haa. .i was really ignorant about the audio system.. ok we start now.)

Apa itu tweter?(What is tweter?)
Selalunya speker yg murah hanya dapat menghasilkan bunyi mid range yang baik tetapi gagal mengeluarkan bunyi yang berfrekuensi rendah dan tinggi.twiter dapat mengeluarkan bunyi yg berfrekunsi rendah dan tinggi dengan baik sekali dan kos nye juga berpatutan.kalau org putih kata bunyi krispi ,melayu kata bunyi keciis..kecisss..saya tak reti nak gambarkan bunyinye..hee..hee(Inexpensive Speker- usually only able to produce good mid range sounds but fails to produce high- low frequency capabilities.Adding surface-mount tweeter is alow cost way to add a crisp high end to cheap factory speaker not incorporating a tweeter..)

Tip untuk membeli tweter(Tips for buying tweeter)
  • Beli jenis dome(,KUBAH)jangan beli yang cones(segitiga) sebab dome bunyinya lebih bagus.(Purchase of dome (, dome) do not buy the cones (triangles) dome because it sounds better)
  • Jangan beli piezo tweeter(kurang respon pada frekuensi bunyi)(Do not buy a piezo tweeter( poor frequency response )
  • Yang gila kuasa digalakkan beli ferrofluids(For high power application,ferrofluid is recommended)
Kalau nak cerita pasal tweter ni memang banyak siap dangan formula lagi nanti baca pon boring,sampai takatni cukuplah janji boleh pasang dengan cara betul.If I want to write about twiteer is a lot,include the formula and ..bla..bla…but afraid u all feel bored,so I thaik as long we can connect the tweeter correctly is sufficient already.

 1.buka tweter lama,sambungkan negative twitter ke negative speker,positive tweter ke positive speaker.(Remove the old tweeter,connect(new) negative tweeter to negative speaker and(new) positive tweeter to positive speaker.)

sambungan wayer tweter                                 cerwin twetter 

Korang tengok cerwin tweter besar ,yang biasak punya kecil je.(As u can see cerwin twiteer is bigger than my original twiteer)
.
2.kalau nak bunyi lagi sedap ,diantara wayar positive speaker dan twiter pasangkan satu crossover(penapis bunyi).penyambungan lihat gambar dan wiring diagram(If you want to get a quality of sound put one crossover in between positive wiring speaker and tweeter .For connection just refer to picture and wiring diagram below.)

                                                          twitter wiring diagram(klik kat gambar untuk zoom)


crosover dipasang antara positive speaker dan positive twitter(install croosover inbetween speaker and tweeter at the positif wiring line)
crossover saya ni dah lama tapi masih ok,pakai semtara je nanti nak upgrade mohawk 2 way speaker pulak sebab bunyinya dah dikalahlan oleh tweter ni.(my old tweeter still in a good condition but later will change  when i upgrade my speaker)
3.cari tempat yang sesuai untuk melekatkan twiter,pilihan saya deshbord .jarak antara twitter dan speker jangan lebih dari 7 inci.kalau lebih akan mengurangkan kesan bunyinya.(Find a suitable place to attach the twitter,my choice is at deshbord.The distance between twiteer and speaker should not more then seven inch away or otherwise it will affect the quality of sound)
4.lekatkan belakang twiter dengan double site tape,lekatkan ke dashboard(stick a double side tape at the bottom of twitter and stick it to the dashboard)
lekat dengan duble site tape


5.ok dah siap..apa lagi jom layan lagu herman tino,boleh tahan juga bunyi cerwin tweter ni tekejut juga dengan bunyi nya.bahagian belakang speker saya dah tukar 3 way pionner(1200w) power m belum masuk lagi.Wahh seronok gak main audio system ni yek kalau ada rejeki nanti saya tukar speker depan dengan mawhawk(2 ways) pulak,maklumlah Bro dah tengokkan saya punya speker depan tu malu den……(buat-buat tak Nampak je yek)(Ok all done,so let test this  twiteer.Ha!! Ha!! not bad this tweteer performance,my rear speaker  is 3ways pionner 1200w ,without power m connection,.right now i am happy with this setting probably i just need to replace  my front speaker  to balancethis new  tweeter.

*minggu lepas saya jumpa satu Bro kat shah Alam(Mohd Fauzi),Iswara oren kereta kebal sembang pasal kereta,dia minat audio system sesangat,dia kata dia dah habis dekat rm10ribu kat audio.Jadi saya minta kebenaran dgn bro ni untuk test dia punya sound system,sekali dia pasang itu radio ,tekejut den..apa taknya satu kereta begoncang.. mak oii macam ni pun ada ke(Dahsyat !!!tak tekato den)…rasanya kalau ada jantung problem tak boleh naik kete dia nih..compom masuk IJN nanti…sori Fauzi gurau je ye…

Diypomen facebook







Friday, July 9, 2010

PEMASANGAN JASMA BONET GAS LIFTER

Kali ni saya nak pasang bonet gas lifter untuk bonet kereta saya.Kalau dah minat buat diy ni memang selalu lah kene buka bonet engine ni.rasanya dah letih nak mengangkat bonet ni.Kalau pakai bende ni bonet akan terangkat sendiri dan tak perlu nak ditongkat lagi dan yang best tu tak lah risau bonet ni nak jatuh semasa saya membuat kerja kat bahagian engine.. (This time I want to install gas bonnet lifter to my car bonnet.Ohh..Because of frequently to open the bonnet than I thik this Is right choice for me to use this gadget.This lifter will push the bonnet automatically and the best thing is I wont fill worried anymore if the bonnet drop to me while I am working.)
jasma bonet gas lifter

Peralatan(tools)
spana saiz 10,12 dan 14(wrench size of 10.12 and 14 )
ok kita mula sekarang,kalau ada bantuan kawan lebih mudah tapi seorang pun masih boleh buat kerja ni.(ok we start now, if you have a friend to help is more easily, but alone still can manage this task)
1.Buka bonet kereta,tahan bonet dengan bar penahan bonet.(lift the car bonnet, hold the bonnet with bonnet retaining bar )
2.Mulakan pemasangan di bahagian yang kiri anda dahulu.(Start the installation on your left site first(location without bonnet retainer)
3.Buku skrew fender dahulu.(remove fender screw first.)



Wednesday, June 9, 2010

Membuka dan memasang sport stereng,(REMOVE AND INSTALL SPORT STEARING)

Membuka(To Remove stearing)
Sebelum membuka stereng,pastikan roda anda berada dalam kedudukan yg lurus(.Before removing the steering wheel, make sure that your wheel is in the stright position.)

1.Buka semua elen skru sehingga stering terbuka.(To remove stearing from the hub you need to lossen  all the allen screw)

2.untuk melepaskan stereng dari horn,terlebih dahulu buka wayaring di bahagian horn
.(To release the stearing from the horn,firstly you need to release the horn wiring)


cabut wayar dari horn(Pull wire from the horN)
3.Stereng sudah dibuka dari hubnyaStereng hub.(Stearing is removed from the steering hub.)


stearing hub
Memasang(Installing)

1.masukan wayar horn dicelah lubang stereng dan sambungkan terus ke horn.(Insert the wire through the stearing whole and connect directly to the horn)


2.pasangkan stereng cover dan pasang semua skru,ketatkan skru secukupnya (install the steering wheel cover and  tighten all the screws securely.)









3.Test horn anda…selesai (test the horn ...completed)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails