Friday, April 26, 2013

MENGESAN KEBOCORAN ARUS WIRING KERETA

Arus electric sangat penting untuk menghidupkan engine dan menjalankan komponen komponen lain dalam   kereta anda,tak ada arus tak bermaknalah  kereta anda.post kali ni saya nak kongsi cara mengesan kebocoran arus dilitar kereta anda,kenderaan yang megalami masalah ni biasanye akan mengalami kehilangan cas bateri sekiranye kereta parking terlalu lama,misalnya kereta tak dipandu selama dua hari cas bateri dah habis.padahal bateri  ok dan alternator masih boleh mengecas  dengan baik.


1,peralatan yang diperlukan adalah test lamp,alat ni saya buat sendiri,dah cari merata tempat tak de kedai yang jual.saya beli mentol 12volt,tapak mentol,wayar dan aligator clip,buat litar lampu ,jadilah satu test lamp.

test lamp
2,mula-mula buka semua wayar di kepala bateri dari punca negative,


buka semua wayar dari punca negative



3.sambungkan test lamp ke wayar negative yang dicabut tadi dan satu clip lagi ke kepala bateri negative,sekiranya mentol test lamp menyala bermakna litar pintas berlaku disalah satu wiring kereta anda .








sambugkan satu clip dari test lamp ke wayar negative dan satu clip lagi ke punca negative bateri,,"'



kotak fius


 

mentol test lamp menyala,ada masalah dengan litar

4.untuk mencari litar mana yang bermasalah anda kena pergi  ke kotak fius dan cabut fius yang anda rasa ada masalah.bila anda cabut satu fius ,contoh  litar radiator fan,lampu test lamp masih menyala=bermakna litar kipas radiator tiada masalah,pasang semula fius tadi,kemudian anda buka pula fius litar lampu,tiba tiba  mentol test lamp padam=ini bermakna litar lampu ada masalah,dan begitulah seterusnya check setiap fius dan relay.
cabut fius























mentol padam bila fius dicabut,bermakna litar tersebut ada masalah
5.ok dah jumpa litar yang bermasalah,segeralah baiki atau tukar dgn wiring baru..



looking for car performance part click >>> http://performenzone.blogspot.my/




Saturday, April 6, 2013

MEMASANG LAMPU WIRA BELAKANG / TAIL LAMP

wira tail lamp
Lampu yg lama dah pudar sangat, jadi teringin juga nak tukar yang baru,tail lamp ni pakai lampu led,smart  juga nampaknye,taiwan made nampak kukuh.buka dan pasang amat mudah kalau buat sambil santai 1 jam boleh siap
haya guna spana saiz 10mm
1-mula-mula cabut wire mentol
wayar tail lamp
2.buka semua skrew yg memegang lampu
buka lampu lama

















buka semua skrew yg kat atas tu


lampu dah buka



3,selepas semua skru dibuka tarik saja lampu keluar,,kalau masih lekat ketuk sedikit kepala skrew dgn tukul getah.

4.pasang lampu baru,ikat semula skrew yang dibuka tadi dan pasang semula wayar mentol   


ok dah selesai bahagian lampu bawah..

5.utk bahagian lampu atas caranye pun sama juga,cabut semua skrew yg memegang lampu tersebut
cabut semua screw yg kat atas ni,,lepas tu tarik keluar lampu lama dan pasang lampu yang baru



ok dah selesai,,test semua lampu.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails