Wednesday, July 25, 2012

service kereta awal pada musim perayaan





Salam Kawan-kawan semua,selamat  mengerjakan ibadah  berpuasa.rasanya dah 6 hari kita berpuasa  maknaye lagi tiga minggu lagi kita dah nak balik kampong,mungkin juga ada yang ambil cuti sebelum raya,lagi awal lah balik kampung.,ha-ha kereta dah service ke,,kalau belum service cepat-cepat pergi service,jangan last minit baru nak service kereta…kalau last minit  bengkel penuh,silap hari bulan dia suruh kita buat sendiri,kalau kita service awal bengkel pun tak bizi,kerja pon dia buat cantik,harga pon berpatutan,,kadang -kadang bila last minit ni silap haribulan sparepart pon tak de!!!..Alamatnye beraya la kita dan keluarga kita dengan warga asing kat kL ni…..kalau pegi bengkel surulah pomen tu check kondisi radiator,kipas,break,lampu,wiper ,signel dan bateri..kalau salah satu ni problem masalah nanti kat tengah jalan…..ok selamat berpuasa dan berterawih,,,,

Sunday, July 22, 2012

Membaiki bumbung kereta bocor


Membaiki  bumbung kereta bocor
1.bumbung kereta saya pada asalnya bengkak,tapi baru-baru ni dah Nampak kesan karat,saya pun cubalah nak sapu dgn kertas pasir nak ratakan sikit,gosok punya gosok belubang la pulak bumbung tu dan sebahagian dah reput,,,sedihnya tengok kereta ni..kalau hujan confirm banjir dalam kereta saya.tanpa melengahkan masa saya pon terus pergi ke kedai body,depa coat saya dlm rm900 untuk tukar bumbung dan ambil masa seminggu,,Aduh duit memang tak cukup sekarang dan kerata pon nak pakai..so kena simpan duit dululah nampaknya sebelum dapat bumbung baru..Tanya kedai untuk sementara bolehkah simen dulu,,dia orang kata tak buat,,,hu!! Hu!! Sekarang kedai memang tak layan maklumlah dah nak raya,,kedai sebok katanya…
2.Ni lah dia gambar bumbung ku…sabar je lah…anak ku kata…cian abah,kereta dah reput,,tapi aku tak kesah,,sebab aku memang suka kat kereta ni,simpan sajalah….
 3.dengan kecewa saya pon pergi kat hardway,,pergi beli fiberglass kit dan fiberglass..semuanya kos rm38
fiberglass
4.gunakan scraper untuk mengkis tempat yang reput dan berkarat,lepastu bersihkan dengan kertas pasir
5.sapukan fiber kit disekeliling lubang kemudian lekatkat jaring fiberglass,dan sapukan lagi fiber glass kit keatas jaring fiber,sapu lapisan nipis dahulu,proses ni kena buat dengan cepat,kalau lambat keras lah fiber tu di atas berus,,(fiberglass kit ni datang sekali dengan berus danjaring).biarkas fiber mengeras utk satu hari,kemudian balas balik satu lapisan fiber kit biarkan ia mengeras.
bancuh larutan fiber dengan pengerasnye buat atas kertas keras pon ok
                sapukan satu lapisan nipis  fiberglass kit,supaya jaring boleh melekat dgan mudah

                                                 lekatkan jaring untuk menutup lubang
6.apabila fiber kit dah mengeras,sapukan fiber glass keatasnya,gunakan screper untuk meratakan fiberglass,gunkan kertas pasir kasar(size 120) untuk meratakan permukaan bumbung,untk melicinkan gunakan kertas pasir yang halus.kemudian bersihkan dengan air
dah siap tampal dgn fiberglass
7.Dah siap cat lah bumbung tuh,,,pilihan saya sticker carbon saja,,,kalau nak cantik tampal lubang dari bahagian bawah,kalau buat mcm saya bumbung tak berapa cantik...bolehlah berlindung dari hari hujan.
carbon fiber sticker

carbon fiber sticker
selesai,,,

looking for car performance part please click here >>> diypomen motorsport

Sunday, July 15, 2012

Memasang grill wira depan


Salam sahabat,kali ni nak buat diy yg paling senang,memasang wira specil edition grill.
Saya minat kat grill nak sebab dia punya jarring cantik,Beli kat kedai sparepart  rm14.,lambang proton rm13
grill proton wira special edition
skrew kan emblem proton ke grill
buka gril lama,american grill saya punya hanya guna screw,buka semua screw
wira american grill
buka skrew
pasang grill baru,,ada masalah sikit,sebab saya tak beli dia punya  clip,jadi saya ikat saja dengan cable tie.
ok dah siap
diypomen facebook

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails