Saturday, December 31, 2011


Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua kawan-kawan .Selamat tahun baru 2012,ha’ ha’ saya semakin tua…Harapan saya kawan2 semua di tahun baru ini kita semua bertambah semangat untuk menghadapi cabaran hari yang mendatang.Apa pun azam tahun baru mesti ada,barulah hidup lebih bermakna.Saya doakan kesejahteraan dan kejayaan anda semua sepanjang tahun 2012 ini…Amin..kesukaran hidup adalah daya penolak untuk anda lebih berusha kearah kejayaan,jangan putus asa berusha dan terus berusha dan kejayaa itu pasti milik anda….

Wednesday, December 14, 2011

Bateri kereta


Bateri kereta
Tugas bateri kereta adalah untuk membekalkan tenaga elekterik ke starter motor dan system pembakaran kereta(distributor)semasa kereta hendak  dihidupkan
-membekalkan elekterik ke aksesori kereta seperti radio,lampu dll semasa altonater tidak berfungsi
-membekalkan tenaga elekterik ke Ecu semasa suis utama ditutup
1.Bateri kereta discharge oleh alternator semasa engine hidup.
2.Bateri yang penuh charge adalah lebih kurang 12.9volt,kalau cuaca sejuk atau hujan charge beteri akan berkurangan.
3.Bateri yang berlebihan charge boleh  merosakkan peralatan aksesori kereta seperti radio,mentol,ecu dan lain-lain.
Nilai volt beteri kereta semasa engine hidup(aircon on),saya gunakan petunjuk  volt dari volt stabilizer pivot megarizin
Beteri penuh charge =12.6v ke 14.9v
Beteri tiada charge =11.5v ke bawah
Bateri over charge=15v ke atas
*nilai volt diatas adalah nilai anggaran kasar saja dan tidak semetinya tepat

                                                      volt bateri semasa engine off




                                                        volt bateri semasa engine hidup



diypomen facebook

Saturday, December 3, 2011

membalut extractor exzos

1.saya pakai extrector 4 ,1 alloy ,dia punye panas memang tak boleh ingat..boleh rasa sampai ke atas
bonet.
2.saya guna brand Juran,1 kotak cukup untuk satau extrector.
3.peralatan dan barang yg diprlukan,gunting,cable tie,dawai.
4,kalau nak kemas dan cantik lebih baik buka exzos,saya tak buka sebab nak cepat..janji exzos tu tak panas lagi sudah la.
3.sebelum membalut exzos tu ,basahkan exzos rap dengan air dahulu ,supaya  habuk fiber tak berterbangan..kalau kena tangan gatal bro'''
4.saya balut dari bahagian tepi dahulu,selepas beberapa lilitan ikat dengan cable tie.bahagian atas memang boleh pakai aluminium cable tie,yang bawah tak cukup panjang ,jadi saya gunakan dawai sahaja.
5.keseluruhan proses mengambil masa hampir 2jam...aduh sakit pinggang,,next time kalau nak balut lebih baik buka exzos dulu,rasanye lagi santai...
6.Selesai balut dengan semangatnye aku test kereta..tapi tekejut banyak asap keluar,memang panik,ingatkan ,kain tu terbakar...selepas seminggu baru asap tu hilang.
7.sampai sekarang dah sembilan bulan pakai benda ni,, suhu engine memang cantik dapat 80 celcius,sebelum ni 90 celcius..


                                                          saya mula dari tepi dulu

 satu pipe dah siap,extrector 4, 1 bunyi memang mengancam,pick up cun..top speed hilang..ha-ha



                                                         dah siap dah





diypomen facebook





Thursday, November 10, 2011

pintu kereta jem


1.hari ni nasib tak baik,bila  nak buka pintu kereta je tiba-tiba kunci  patah.rupanye lock  dan gear pengunci dah jem.lagi malang kedua-dua pintu depan pulak jem.
2.nasib baik ada kunci tambahan.pegi kedai kunci buat copy lagi satu.
3.spray lubang kunci degan rdw40(penyembur karat)biarkan lima minit,Alhamdulilah boleh dibuka pintu ni.
4.Buka penal trim pintu.buka skrew atau clip yang melekat di pintu


5.spray gear, pengunci,tuil dan bar supaya karat hilang dan gear boleh bergerak dengan lancar dan tak tersangkut..tarik tombol dan pusing kunci beberapa kali dan test  kunci dan pintu  supaya beroperasi dengan betul.
spray atau taruk minyak  greas
rdw40

6.kalau ok pasang semula panel trim pintu…kalau tak ok kena tukar gear pengunci yang baru

* sebenarnye ada byk gambar tapi tak boleh nak snap,ruang sempit dan kedalam


Diypomen Facebook







Tuesday, October 25, 2011

Pemasangan soundstream componen set


Pemasangan soundstream component set
Componen set adalah speaker bahagian depan kereta yang terdiri dari woofer,twiter dan cross over.Set ini dapat menghasilkan bunyi yang memuaskan kerana gelombong bunyi dapat ditapis dengan baik oleh system cross over.Kepada peminat audio bolehlah upgreat yg bahagian depan dahulu,kerana bahgian depanlah yg memainkan peranan utama dalam penghasilan system audio kereta yg baik,kemudian barulah diikuti oleh bahagian lain.

Peralatan screwdriver,pemotong wayar,double site,elektril tape.
1.Tanggalkan speaker bahagian depan

*untuk memudahkan kerja  menarik wayar,buka cover dashboard yg bahagian bawah
2.Potong wayar speaker yg menghubung radio dan speaker depan  ,wayar dari speaker sambung ke point crosover yang bertanda w(wofer)
3.Pasang speaker baru ke pintu
.4,wayar dari radio sambung ke point bertanda in di crosover.
5.pemasangan twiter,masukkan wayar twiter dicelah-celah  dashbord dan piller.buka pillar.untuk memudahkan anda memasukkan wayar gunakan dawai keras untuk menggerakan wayar melalui ruangan yang sempit.
                                                      dawai sebagai pembantu
                              pillar sudah dibuka supaya mudah nak masukkan wayar
6.lekatkan twiter di dashbord anda
7.Sambungkan wayar twiter ke point yang bertanda T di crossover.
8.Cari tempat yg sesuai untuk menempatkan crossover ,gunakan skrew atau double side tape supaya crossover tidak bergerak-gerak.
wiring dah siap..sori gambar tak clear ,bateri kemera dah habis,tepaksa ambik gambar pakai handphone
9.Test sistem componen anda yg baru..kalau ok,pasang balik cover dashbord dan pillar semula

**ha-ha syok pulak anak aku dengar lagu,siap naikan volume lagi..dulu -dulu siap cakap radio bising


diypomen facebook



Tuesday, October 18, 2011

Memasang lampu Break tambahan( f1 break lamp) viva


1.buka lampu belakang viva
2.2.kesan wayar break.
3.4.potong wayar utama lampu break.
5.sambungkan wayar braek f1 ka wayar lampu break utama,tapekan wayar tadi kemas-kemas

6.6.test lampu break dulu,kalau menyala pasang semula lampu break.
7.pasang lampu break tambahan dekat bawah bumper kereta  anda
selesai

Friday, October 14, 2011

JASMA VACUUM GAUGE METER


JASMA VACUUM GAUGE METER
BRAND NEW
SIZE 60mm
Come with metel stand,hose,t joint and manual instraction
price rm120
for best price call shohaime 0129720635


Sunday, October 9, 2011

Membuka dan memasang break pad kereta


Membuka break pad tidaklah sesukar mana sekiranya anda tahu cara yang betul.kalau baru belajar rasanya ambil masa 1 jam  setengah sahaja.kalau dah pro mungkin dalam setengah jam sahaja.
1.peralatan yang diperlukan
Soket  saiz yg sesuai,ragum g,skrew driver besar,tukul,penyembur pembersih break
1.Jek kereta dan buka tayar hadapan(ikut langkah keselamatan jangan buat short cut bahaya)
2.tekan piston caliper sehingga masuk kedalam supaya memudahkan anda memasukan break pad yang baru kelak.
3.buka dua skrew yg memegang break caliper

3.tarik keluar break pad dari tempatnye,sekiranya ketat cungkil dengan crewdriver untuk mengeluarkannya
Saya punye break pad dah habis terus,tinggal plat besi je!!!!!..jangan tiru mcm saya,,tukar sebelum habis,,saya tak de masa nak tukar,,,dah kronik baru tukar nih,apa nak buat masa tak mengizinkan.

Break pad baru,.saya punye cap ayam rm20 ringgit,nak elok ambil yang harga rm60

Sebelum pasang yg baru bersihkan break anda dengan menggunakan pembersih break(ada dijual kat kedai spare part,..awas jgn bersihkan pakai angin !!! habuk asbestos beracun…saya cuci dengan air saja
4.pasang break pad baru ke tempatnye semula,pastikan shim dank lip bawah dipasang



5.pasang break caliper,ikatkan dua skrew  semula seketatnya.
Untuk panduan dikaliper ada lubang sebagai penunjuk ketebalan break pad anda
6.Pasangkan tayar semula.pam break anda sehingga tekanan break sempurna.pandu dan test break anda...selesai.




.looking for performance part>>>>>>>> http://performenzone.blogspot.my/

Diypomen Facebook



Tuesday, September 27, 2011

doch cam pulley transparent cover

brand new

doch cam pulley transparent cover
dohc  4g93, 4g93t gsr
price rm110

for inquiry call 012 9720635 shohaime


for more item click here>>>>>>garage sale

Thursday, September 8, 2011

defi meter

saya baru pasang defi rpm dan water tempreture
1.Pemasangan meter lebih kurang sama dgn pemasangan water tempreture yg sebelumnye cuba lihat pos terdahulu.
2.untuk defi meter rpm,sambung wayar power dahulu iaitu positive dan negative kemudian pasang wayar sensor rpm.wayar sensor sambung di negative coil atau di ecu,lepas tu set meter ke 4 piston atau 6 piston
3.utk water tempreture,sambung power dan water sensor,kalau x muat yg kat engine kena cari adaptor yg sambung di hose radiator tuh...
4.warna lampu juga boleh diset ke warna merah atau putih
5.Kat bawah ni saya ada upload video meter defi ,bila on saja suis dia akan berbunyi dan dua-dua warna meter akan keluar...




diypomen facebook
looking for car performance part ,click >>>>>http://performenzone.blogspot.my/

Saturday, January 15, 2011

membuka dan memasang radiator

Dalam perjalanan ke Bandar saujana Putra,tiba-tiba suhu kereta dah naik sampai 120degree.Bosan betul tak habis-habis masalah.saya cepat-cepat tutup aircond...ha ha selamat suhu dah turun ke 90degree.Teruskan perjalanan malas nak cek engine,asalkan suhu ok bawak jee..balik rumah nanti baru troubleshoot masaalah ni.(kalau jalan jem jangan pandu kereta kerana suhu disekeliling kereta anda akan menambahkan kepanasan keatas engine kereta,kalau jalan clear angin dari luar boleh membantu menyejukkan engine kereta anda)

Sampai rumah terus check,rupanye air radiator dah kering.Tambahkan  air(bahaya!!!!tunggu radiator sejuk dulu baru buka penutup radiator)Tambah air sampai penuh kemudian start engine..dah nampak air keluar dari radiator sah la radiator saya dah bocor..so kene welding lah radiator ni.
Untuk membuka radiator pastikan radiator ada berada dalam keadaan sejukbarulah anda mulakan kerja.
Kerana kesuntukan masa kali ni saya membuka dan memasang secara short cut,kerja cepat tapi bersepah sikit.
caranye..
1.Buka hose radiator atas.
2.Buka mounting radiator bahagia atas

mounting radiator

mounting dah dibuka
3.Buka hose radiator bahagian bawah

hose bawah
4.Buka clip yang memegang dua hose gearbox ,melekat di kipas radiator

kedudukan clip hose minyak gear box
5.cabut hose minyak gear box yang melekat di radiator(kereta manual tak ada,hanya gear box auto sahaja)

cabut hose minyak gear auto
6.Cabut wire kipas radiato,air cond dan wire suis sensor suhu,lepas tu tarik keluar radiator dari  ruang engine

                                                                tarik keluar radiator

                                                  radiaor dah dicabut dari engine bay
8.Buka kipas radiator dan hose radiator
tinggal radiator saja
9.bawa radiator ke kilang
10.Lepas ditest oleh technician disitu,dia kata radiator sudah bocor.
11.Kene welding kosnye rm10

                                            kalau bocor lagi alamatnye kene tukar yg atas ni la


Pemasangan

12.Pasang kipas radiator
13.Pasang hose radiator bawah


14.Pasang gear box hose ke radiator

16.Pasang radiator hose bawah



17.Pasang clips gear box hose

18.Pasang radiator hose bahagian atas



19.Masukkan radiator ke mounting bahagian bawah
20 pasang mounting di bahagian atas



21.Ketatkan semua sekeru secukupnya.
22.Tambah air dan coolant ke dalam radiator dan test suhu  dan kipas radiator kereta anda.Akhir sekali pastikan tiada sebarang kebocoran di kawasan pipe dan radiator...selesai
suhu dah ok
                    

                                                   coolant

Diypomen facebook

looking for car performance part click >>> http://performenzone.blogspot.my/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails