Thursday, January 24, 2013

Spesifikasi minyak engine


Spesifikasi minyak engine
1.minyak engine haruslah mengikut kepekatan yan sesuai dengan suhu iklim dan jenis engine kenderaan.Minyak engine yan terlalu cair tidak melekat dipermukaan engine dengan sempurna menyebabkan   engine cepat rosak begitu juga sebaliknya minyak yang terlalu pekat akan lambat sampai ke permukaan engine.
JENIS MINYAK ENGINE
A)Minyak engine satu kepekatan,diketogerikan kepada dua
1,jenis musim sejuk,contoh grade musim sejuk  SAE 10W,SAE 15W,SAE20W dan SAE25W
2.Selain musim sejuk,contoh SAE 20,SAE 30,SAE40 DAN SAE50 (Semakin besar nombor semakin pekat minyak tersebut)
***SAE=(society of automotive engineer),pertubuhan yang mengredkan minyak engine
***w =winter

B)Minyak pelbagai kelikatan(multigrade)
Kebayakan minyak engine sekarang adalah jenis multigrade,yang membolehkan kepakatan tidak berubah bila suhu dalam keadaan sejuk atau panas.Contoh minyak grade  SAE5w-30 mempunyai kepekatan SAE 5W bila suhu sejuk dan berkepekatanSAE 30 bila suhu panas.Kebayakan pengilang kereta sekarang mencadangkan penggunaan minyak jenis multigrade.

MINYAK ENGINE SYNTHETIC
Dibuat dari bahan kimia yang diproses dan tidak semestinya dari bahan petroleum.Biasanya dibuat dari bahan campuran alcohol,carbon compound,arang,minyak mentah.minyak engine jenis synthetic lebih tahan pada kepanasan berbanding dari minyak biasa.penggunaan minyak ini juga dapat mengurakan mendakan carbon dan kotoran dalam engine,minyak ini juga lebih tahan lama dari minyak jenis mineral.

SERVICE RATING
Pada tahun 1989 (API)American petroleum institute telah memperkenalkan SG rating untuk minyak engine,minyak engine yang mencapi tahap ini adalah minyak yang  berkualiti.Rating akan berubah setiap masa sekiranya ada bahan atau formula baru dicipta atau ditambah dalam minyak engine.Rating yang terbaru sekarang ini adalah SL,SM,SN dan sebagainye.Minyak yang dicadangkan adalah combine rating,misalnye SG/CE  ,SG/CF dan sebagainya.minyak  engine yang tiada label combine grade boleh merosakan engine.

CONTOH KETERANGAN MENGENAI MINYAK ENGINE DIBAWAH=

MINYAK ENGINE SAE 1OW-30
 ,klik pada gambar  untuk membesarkan sizenya.SAE 10W-30
Bermakna mempunyai kepekatan sae 10w bila engine sedang sejuk(waktu pagi atau engine baru hendak dihidupkan ) dan berkepekatan sae 30 bila engine panas(engine sedang beroperasi).

API : SL/CF
Service rating minyak
API= AMERICAN PETROLEUM INSTITUTE
SL=ketegori untuk engine petrol,diperkenalkan pada tahun 2001,sesuai untuk kereta,van,truck,sport car,telah diluluskan dan diuji oleh (ACC)American chemistry council.
CF= untuk high speed,disel dan 4 stroke engine.

ACEA-A3/B3-98
ACEA=European automobile manufactures association
A3/B3= kekal pada grade,sesuai untuk engine petrol dan disel juga untuk high performance engine.

ILSAC GF3
ILSAC International lubricant standardization and approvel committee.
GF3=mesti mencapai grade API SL dan EC-II ,menjimatkan penggunaan petrol,mengawal kotoran dan mendapan carbon dan kekal  dalam kepekatan.
EC=grade penjimat minyak (economic consumption)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails