Tuesday, October 25, 2011

Pemasangan soundstream componen set


Pemasangan soundstream component set
Componen set adalah speaker bahagian depan kereta yang terdiri dari woofer,twiter dan cross over.Set ini dapat menghasilkan bunyi yang memuaskan kerana gelombong bunyi dapat ditapis dengan baik oleh system cross over.Kepada peminat audio bolehlah upgreat yg bahagian depan dahulu,kerana bahgian depanlah yg memainkan peranan utama dalam penghasilan system audio kereta yg baik,kemudian barulah diikuti oleh bahagian lain.

Peralatan screwdriver,pemotong wayar,double site,elektril tape.
1.Tanggalkan speaker bahagian depan

*untuk memudahkan kerja  menarik wayar,buka cover dashboard yg bahagian bawah
2.Potong wayar speaker yg menghubung radio dan speaker depan  ,wayar dari speaker sambung ke point crosover yang bertanda w(wofer)
3.Pasang speaker baru ke pintu
.4,wayar dari radio sambung ke point bertanda in di crosover.
5.pemasangan twiter,masukkan wayar twiter dicelah-celah  dashbord dan piller.buka pillar.untuk memudahkan anda memasukkan wayar gunakan dawai keras untuk menggerakan wayar melalui ruangan yang sempit.
                                                      dawai sebagai pembantu
                              pillar sudah dibuka supaya mudah nak masukkan wayar
6.lekatkan twiter di dashbord anda
7.Sambungkan wayar twiter ke point yang bertanda T di crossover.
8.Cari tempat yg sesuai untuk menempatkan crossover ,gunakan skrew atau double side tape supaya crossover tidak bergerak-gerak.
wiring dah siap..sori gambar tak clear ,bateri kemera dah habis,tepaksa ambik gambar pakai handphone
9.Test sistem componen anda yg baru..kalau ok,pasang balik cover dashbord dan pillar semula

**ha-ha syok pulak anak aku dengar lagu,siap naikan volume lagi..dulu -dulu siap cakap radio bising


diypomen facebook



Tuesday, October 18, 2011

Memasang lampu Break tambahan( f1 break lamp) viva


1.buka lampu belakang viva
2.2.kesan wayar break.
3.4.potong wayar utama lampu break.
5.sambungkan wayar braek f1 ka wayar lampu break utama,tapekan wayar tadi kemas-kemas

6.6.test lampu break dulu,kalau menyala pasang semula lampu break.
7.pasang lampu break tambahan dekat bawah bumper kereta  anda
selesai

Friday, October 14, 2011

JASMA VACUUM GAUGE METER


JASMA VACUUM GAUGE METER
BRAND NEW
SIZE 60mm
Come with metel stand,hose,t joint and manual instraction
price rm120
for best price call shohaime 0129720635


Sunday, October 9, 2011

Membuka dan memasang break pad kereta


Membuka break pad tidaklah sesukar mana sekiranya anda tahu cara yang betul.kalau baru belajar rasanya ambil masa 1 jam  setengah sahaja.kalau dah pro mungkin dalam setengah jam sahaja.
1.peralatan yang diperlukan
Soket  saiz yg sesuai,ragum g,skrew driver besar,tukul,penyembur pembersih break
1.Jek kereta dan buka tayar hadapan(ikut langkah keselamatan jangan buat short cut bahaya)
2.tekan piston caliper sehingga masuk kedalam supaya memudahkan anda memasukan break pad yang baru kelak.
3.buka dua skrew yg memegang break caliper

3.tarik keluar break pad dari tempatnye,sekiranya ketat cungkil dengan crewdriver untuk mengeluarkannya
Saya punye break pad dah habis terus,tinggal plat besi je!!!!!..jangan tiru mcm saya,,tukar sebelum habis,,saya tak de masa nak tukar,,,dah kronik baru tukar nih,apa nak buat masa tak mengizinkan.

Break pad baru,.saya punye cap ayam rm20 ringgit,nak elok ambil yang harga rm60

Sebelum pasang yg baru bersihkan break anda dengan menggunakan pembersih break(ada dijual kat kedai spare part,..awas jgn bersihkan pakai angin !!! habuk asbestos beracun…saya cuci dengan air saja
4.pasang break pad baru ke tempatnye semula,pastikan shim dank lip bawah dipasang



5.pasang break caliper,ikatkan dua skrew  semula seketatnya.
Untuk panduan dikaliper ada lubang sebagai penunjuk ketebalan break pad anda
6.Pasangkan tayar semula.pam break anda sehingga tekanan break sempurna.pandu dan test break anda...selesai.




.looking for performance part>>>>>>>> http://performenzone.blogspot.my/

Diypomen Facebook



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails