Sunday, October 9, 2011

Membuka dan memasang break pad kereta


Membuka break pad tidaklah sesukar mana sekiranya anda tahu cara yang betul.kalau baru belajar rasanya ambil masa 1 jam  setengah sahaja.kalau dah pro mungkin dalam setengah jam sahaja.
1.peralatan yang diperlukan
Soket  saiz yg sesuai,ragum g,skrew driver besar,tukul,penyembur pembersih break
1.Jek kereta dan buka tayar hadapan(ikut langkah keselamatan jangan buat short cut bahaya)
2.tekan piston caliper sehingga masuk kedalam supaya memudahkan anda memasukan break pad yang baru kelak.
3.buka dua skrew yg memegang break caliper

3.tarik keluar break pad dari tempatnye,sekiranya ketat cungkil dengan crewdriver untuk mengeluarkannya
Saya punye break pad dah habis terus,tinggal plat besi je!!!!!..jangan tiru mcm saya,,tukar sebelum habis,,saya tak de masa nak tukar,,,dah kronik baru tukar nih,apa nak buat masa tak mengizinkan.

Break pad baru,.saya punye cap ayam rm20 ringgit,nak elok ambil yang harga rm60

Sebelum pasang yg baru bersihkan break anda dengan menggunakan pembersih break(ada dijual kat kedai spare part,..awas jgn bersihkan pakai angin !!! habuk asbestos beracun…saya cuci dengan air saja
4.pasang break pad baru ke tempatnye semula,pastikan shim dank lip bawah dipasang



5.pasang break caliper,ikatkan dua skrew  semula seketatnya.
Untuk panduan dikaliper ada lubang sebagai penunjuk ketebalan break pad anda
6.Pasangkan tayar semula.pam break anda sehingga tekanan break sempurna.pandu dan test break anda...selesai.




.looking for performance part>>>>>>>> http://performenzone.blogspot.my/

Diypomen Facebook



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails