Friday, October 26, 2012

memasang jasma 14 inci kipas radiator high speed


Salam Aidil Adha  kepada  keluarga dan kawan-kawan  semua dan  juga selamat menjalankan ibadah Korban.hari ni saya tak dapat balik kampong sebab radiator lama dah bocor,hanya dapat bertahan  1tahun 10bulan selepas diwelding.nampaknya dah kena tukar radiator baru.alang-alang tukar ,saya pasang sekali kipas radiator 14inci high speed brand jasma,,,lepas solat sunat raya terus operasi…

letakan kipas baru diatas permukaan radiator untuk membuat mounting plat kipas,
2.potong plat aluminium untuk mengikat kipas ke radiator.
aluminium plate  boleh beli di kedai hardware
3.gunakan skrew untuk mengikat plate ke kipas,,hu hu saya ada 1 screw je..kedai apek tutup,nasib baik ada cable tie.
plate siap dipasang

kipas dah siap pasang ke radiator
4.potong wayer sensor dari kipas lama dan sambung ke kipas baru.kalau pasang di depan radiator angin mesti meniup ke arah engine.
wayer suhu sensor
wiring kipas dan sensor suhu dah siap
5.pasang radiator dan test kipas....selesai,,besok pagi boleh la  balik kampung....


Saturday, October 6, 2012

Mengecat sport rim

salam kawan-kawan,kali ni saya nak kongsi cara mengecat sport rim ,tu hari pegi kedai tayar nak tukar tayar baru.Pergi kedai tayar  di kelang dapat tayar size 16.. rm170..yg tak best tu tgk sport rim tergoda nak tukar,pi la gatal mulut tanya harga,dia offer trad in rim   lama dengan yg baru  dlm rm900.saya pon setuju,suruh dia pasang,,ha ,ha ,ha tak boleh masuk sangkut dgn break disc saya,,so tak jadi tukar,,malangnya masa buka screw satu tred knuckle  dah rosak sebab dia pakai gun,dia kata kalau pasang skrew mesti patah knuckle tu..tension ganas betul dia org tu,,pas tu saya x bagi dia pasang,,saya terus pasang sendiri pakai screw aluminium,nasib baik boleh masuk ..tak berani dah nak pakai screw yg keras...

ok..sebenarnya saya teringin nak pakai rim kaler hijau,tapi x boleh
masuk ,nak tak nak kena cat sendiri lah'

untuk 4 biji tayar hanya perlu 3 tin cat hijau apple dan 2 tin cat clear

1.buka tayar dgn cara yg betul..jek kereta dan pasang tayar spaire.
                                                                   buka tayar
2,basuh tayar dan rim sehinggaa bersih bersinar
kalau ada calar gosok dgn kertas pasir

                                                       basuh sampai bekilat
3.selepas kering ,tutup tayar dengan tape dan kertas suratkhabar supaya semberun cat tak melekat ke kawasan taya.
4.saya sembur 3 lapisan warna hijau...dan dua lapisan cat coating
dah sembur lapisan pertama,biar kering dahulu baru buat semburan yg kedua

5.bila dah kering sepenuhnya barulah pasang rim semula...selesai




sport rim warna green apple

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails