Saturday, October 6, 2012

Mengecat sport rim

salam kawan-kawan,kali ni saya nak kongsi cara mengecat sport rim ,tu hari pegi kedai tayar nak tukar tayar baru.Pergi kedai tayar  di kelang dapat tayar size 16.. rm170..yg tak best tu tgk sport rim tergoda nak tukar,pi la gatal mulut tanya harga,dia offer trad in rim   lama dengan yg baru  dlm rm900.saya pon setuju,suruh dia pasang,,ha ,ha ,ha tak boleh masuk sangkut dgn break disc saya,,so tak jadi tukar,,malangnya masa buka screw satu tred knuckle  dah rosak sebab dia pakai gun,dia kata kalau pasang skrew mesti patah knuckle tu..tension ganas betul dia org tu,,pas tu saya x bagi dia pasang,,saya terus pasang sendiri pakai screw aluminium,nasib baik boleh masuk ..tak berani dah nak pakai screw yg keras...

ok..sebenarnya saya teringin nak pakai rim kaler hijau,tapi x boleh
masuk ,nak tak nak kena cat sendiri lah'

untuk 4 biji tayar hanya perlu 3 tin cat hijau apple dan 2 tin cat clear

1.buka tayar dgn cara yg betul..jek kereta dan pasang tayar spaire.
                                                                   buka tayar
2,basuh tayar dan rim sehinggaa bersih bersinar
kalau ada calar gosok dgn kertas pasir

                                                       basuh sampai bekilat
3.selepas kering ,tutup tayar dengan tape dan kertas suratkhabar supaya semberun cat tak melekat ke kawasan taya.
4.saya sembur 3 lapisan warna hijau...dan dua lapisan cat coating
dah sembur lapisan pertama,biar kering dahulu baru buat semburan yg kedua

5.bila dah kering sepenuhnya barulah pasang rim semula...selesai




sport rim warna green apple

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails