Saturday, July 17, 2010

Pemasangan cerwin tweter(tweeter installation)

Kalau cerita pasal audio ni saya memang kurang berminat kerana saya lebih suka kepada engine performance.So kayuh pelan-pelan Bro lama-lama nanti boleh minat kot.Sistem audio yang saya tahu antaranya ialah sony,piooner,mowhawk(speker)…..?lah memang jahil saya pasal audio ni..ok kita mula sekarang.(If the talk about audio system I'm not so interested because I prefer the engine performance more and wiring make me headache.Ok Bro take it slow and steady probably we might love it later.. Audio system that I know of which is Sony, piooner, mowhawk (speker)…?..ha..haa. .i was really ignorant about the audio system.. ok we start now.)

Apa itu tweter?(What is tweter?)
Selalunya speker yg murah hanya dapat menghasilkan bunyi mid range yang baik tetapi gagal mengeluarkan bunyi yang berfrekuensi rendah dan tinggi.twiter dapat mengeluarkan bunyi yg berfrekunsi rendah dan tinggi dengan baik sekali dan kos nye juga berpatutan.kalau org putih kata bunyi krispi ,melayu kata bunyi keciis..kecisss..saya tak reti nak gambarkan bunyinye..hee..hee(Inexpensive Speker- usually only able to produce good mid range sounds but fails to produce high- low frequency capabilities.Adding surface-mount tweeter is alow cost way to add a crisp high end to cheap factory speaker not incorporating a tweeter..)

Tip untuk membeli tweter(Tips for buying tweeter)
  • Beli jenis dome(,KUBAH)jangan beli yang cones(segitiga) sebab dome bunyinya lebih bagus.(Purchase of dome (, dome) do not buy the cones (triangles) dome because it sounds better)
  • Jangan beli piezo tweeter(kurang respon pada frekuensi bunyi)(Do not buy a piezo tweeter( poor frequency response )
  • Yang gila kuasa digalakkan beli ferrofluids(For high power application,ferrofluid is recommended)
Kalau nak cerita pasal tweter ni memang banyak siap dangan formula lagi nanti baca pon boring,sampai takatni cukuplah janji boleh pasang dengan cara betul.If I want to write about twiteer is a lot,include the formula and ..bla..bla…but afraid u all feel bored,so I thaik as long we can connect the tweeter correctly is sufficient already.

 1.buka tweter lama,sambungkan negative twitter ke negative speker,positive tweter ke positive speaker.(Remove the old tweeter,connect(new) negative tweeter to negative speaker and(new) positive tweeter to positive speaker.)

sambungan wayer tweter                                 cerwin twetter 

Korang tengok cerwin tweter besar ,yang biasak punya kecil je.(As u can see cerwin twiteer is bigger than my original twiteer)
.
2.kalau nak bunyi lagi sedap ,diantara wayar positive speaker dan twiter pasangkan satu crossover(penapis bunyi).penyambungan lihat gambar dan wiring diagram(If you want to get a quality of sound put one crossover in between positive wiring speaker and tweeter .For connection just refer to picture and wiring diagram below.)

                                                          twitter wiring diagram(klik kat gambar untuk zoom)


crosover dipasang antara positive speaker dan positive twitter(install croosover inbetween speaker and tweeter at the positif wiring line)
crossover saya ni dah lama tapi masih ok,pakai semtara je nanti nak upgrade mohawk 2 way speaker pulak sebab bunyinya dah dikalahlan oleh tweter ni.(my old tweeter still in a good condition but later will change  when i upgrade my speaker)
3.cari tempat yang sesuai untuk melekatkan twiter,pilihan saya deshbord .jarak antara twitter dan speker jangan lebih dari 7 inci.kalau lebih akan mengurangkan kesan bunyinya.(Find a suitable place to attach the twitter,my choice is at deshbord.The distance between twiteer and speaker should not more then seven inch away or otherwise it will affect the quality of sound)
4.lekatkan belakang twiter dengan double site tape,lekatkan ke dashboard(stick a double side tape at the bottom of twitter and stick it to the dashboard)
lekat dengan duble site tape


5.ok dah siap..apa lagi jom layan lagu herman tino,boleh tahan juga bunyi cerwin tweter ni tekejut juga dengan bunyi nya.bahagian belakang speker saya dah tukar 3 way pionner(1200w) power m belum masuk lagi.Wahh seronok gak main audio system ni yek kalau ada rejeki nanti saya tukar speker depan dengan mawhawk(2 ways) pulak,maklumlah Bro dah tengokkan saya punya speker depan tu malu den……(buat-buat tak Nampak je yek)(Ok all done,so let test this  twiteer.Ha!! Ha!! not bad this tweteer performance,my rear speaker  is 3ways pionner 1200w ,without power m connection,.right now i am happy with this setting probably i just need to replace  my front speaker  to balancethis new  tweeter.

*minggu lepas saya jumpa satu Bro kat shah Alam(Mohd Fauzi),Iswara oren kereta kebal sembang pasal kereta,dia minat audio system sesangat,dia kata dia dah habis dekat rm10ribu kat audio.Jadi saya minta kebenaran dgn bro ni untuk test dia punya sound system,sekali dia pasang itu radio ,tekejut den..apa taknya satu kereta begoncang.. mak oii macam ni pun ada ke(Dahsyat !!!tak tekato den)…rasanya kalau ada jantung problem tak boleh naik kete dia nih..compom masuk IJN nanti…sori Fauzi gurau je ye…

Diypomen facebook







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails