Friday, July 9, 2010

PEMASANGAN JASMA BONET GAS LIFTER

Kali ni saya nak pasang bonet gas lifter untuk bonet kereta saya.Kalau dah minat buat diy ni memang selalu lah kene buka bonet engine ni.rasanya dah letih nak mengangkat bonet ni.Kalau pakai bende ni bonet akan terangkat sendiri dan tak perlu nak ditongkat lagi dan yang best tu tak lah risau bonet ni nak jatuh semasa saya membuat kerja kat bahagian engine.. (This time I want to install gas bonnet lifter to my car bonnet.Ohh..Because of frequently to open the bonnet than I thik this Is right choice for me to use this gadget.This lifter will push the bonnet automatically and the best thing is I wont fill worried anymore if the bonnet drop to me while I am working.)
jasma bonet gas lifter

Peralatan(tools)
spana saiz 10,12 dan 14(wrench size of 10.12 and 14 )
ok kita mula sekarang,kalau ada bantuan kawan lebih mudah tapi seorang pun masih boleh buat kerja ni.(ok we start now, if you have a friend to help is more easily, but alone still can manage this task)
1.Buka bonet kereta,tahan bonet dengan bar penahan bonet.(lift the car bonnet, hold the bonnet with bonnet retaining bar )
2.Mulakan pemasangan di bahagian yang kiri anda dahulu.(Start the installation on your left site first(location without bonnet retainer)
3.Buku skrew fender dahulu.(remove fender screw first.)




4.Skru kan kaki jasma lifter ke lubang skrew fender ,ketatkan secukupnya.(Screw the Lifter jasma foot to  fender screw hole, screw securely)


5.buka skru bonet,buka yang bahagian atas sahaja(open screw bonnet, open the top site only )



6.Skrukan kepala lifter ke lubang skrew bonet,ketatkan skrew secukupnya.(Screw Lifter head to bonnet screw holes, tighten the screw firmly.)
6.Bila selesai di bahagian kiri,maka mulakanlah memasang dibahagian kanan pula.(When finished on the left installation, then begin installing on the right fender)
Ok dah selesai...test bonet lifter(ok all completed..test the bonnet lifter for correct  functioning)




Diypomen facebook



15 comments:

  1. hello, berape harga jasma bonnet gas lifter ni...boleh bubuh kat wira x? plz email me at jai_belthazor88@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  2. Hello,Bro,boleh pasang kat wira,harganya rm65

    ReplyDelete
  3. if myvi how ?
    i dunno how too install = =

    ReplyDelete
  4. Sori Bro never install before,so far did on wira,viva and perdana only but you can search from goggle image for your guide..

    ReplyDelete
  5. Salam Bro,
    barang ada lagi x?
    macam mna nk order nih?
    kalo nk pos ke penang,berapa hari sampai?

    ReplyDelete
  6. w.Salam Ok Bro barang dah pos..biasanya pos laju ambil masa 3 hari...t.kasih

    ReplyDelete
  7. salam bro..
    ade jual barang jugak ker??bleh laa order pasni..hehehe...hope u ade barang2 yg sempoi..tq from : fazizi86@live.com (GG @ KecHik)

    ReplyDelete
  8. w,salam Fazizi..nak tgk barang click je kat page atas yg ada tulis garage sale,performance part,turbo dan audio..

    ReplyDelete
  9. salam,bo... berapa harga bonnet lifter jasma untuk wira sekali pos ke kedah? nak bankin mcm mn?

    ReplyDelete
  10. Bro siap pos laju ke kedah rm
    70..boleh bank in ke account maybank 162143010639
    atau cimb bank 12320072672525..nak maklumat lanjut pembelian cara pos click aja kat page atas how to buy..tq

    ReplyDelete
  11. tq,awai..nanti saya sms bro bila saya bank in..

    ReplyDelete
  12. Salam bro,klau nk cod bonnet lifter ni,area mane je bro cover?

    ReplyDelete
  13. w,salam... sementara out of stock..cod area puchong,shah alam,usj ,putrajaya atau kawasan berhampiran..t,kasih

    ReplyDelete
  14. Bro duk mana? Nk beli satu lah.. sy duk bukit jalil

    ReplyDelete
    Replies
    1. bandar saujana putra..apa2 cal je nom ni 012 9720635...tq

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails