Saturday, August 7, 2010

Pemasangan speaker depan

Pilihan saya untuk speaker depan adalah pioneer 3 way speaker (16cm) 280w,saiznya sesuai untuk wira,sebenarnya saya nak upgret yg lebih baik sepert mowhawk atau sound stream component ,tapi isteri dan anak tak setuju katanya bunyinye kuat sangat,bila on radio je dia org ni tutup telinga,cian tengok diorang..biasaklah bro dah bekeluarga ni tak leh lah nak ikut kepala sendiri je....
peralatan
gergaji besi,drill.pisau,skrew driver dan electric tape.
1.Bula penal pintu anda

penal pintu
2.Ambil tudung speaker dan lakarkan bentuk tutup speaker diatas penal tersebut
lakar alur yg bahagian dalam je ye
                                                              lakaran dah siap
3.potong ikut garisan yang yang dilakarkan tadi


penal pintu sudah siap ditebuk
4.pasangkan speaker ,gunakan skru yang sesuai supaya speaker melekat dengan kukuh di penal pintu

gunakan gerudi,tebuk lubang kecil dahulu supaya skru mudah dipasang
5.Lekatkan penutup speaker,gunakan skru yang panjang supaya dapat memegang speaker dengan kukuh.


6.Masukkan wayar speaker di lubang pintu dan dilubang chasis body kereta.

                                                  masukan wayar speaker di lubang pintu

masukan wayar ke lubang chasis body
masukan wayar ke lubang chasis body
7.Akhi sekali  sambungkan wayar speaker ke wayar dari radio,kalau ada crossover ,sambungkan wayar tersebut  ke croosover...selesai
untuk zoom klik kat gambar

*peringatan=sebelum kerja penyambungan wayar dijalankan ,buka punca negative bateri anda terlebih dahulu untuk mengelakan sebarang kejadian litar pintas berlaku


Diypomen face book

6 comments:

  1. bro, rasa2 speker size 6x9 sesuai tak letak dkt pntu depan?
    ada jejas ape2 x?

    ReplyDelete
  2. x sesuai,sangkut cermin,dan bunyi terlalu kuat,ke depan selalunye lebih baik pasang tweter yg berkualiti...

    ReplyDelete
  3. Klu kancil bru size brapa yg sesuai.6.5 ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 6.5 ni biasanye megnat besar2..kalau nak masukkan speaker ni ruang dlm pintu mesti lebih dari 3.5inci..

      Delete
  4. assalamualaikum..nak minta ilmu,
    agak2 speaker size brapa paling ngam dgn pintu depan saga iswara aeroback 1.3?

    ReplyDelete
  5. Kalau iswara 1.3, kereta saya pasang speaker 6' dekat pintu depan. Tapi kena tebuk sikit besi kat dalam pintu tu untuk ruang magnet.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails