Sunday, February 14, 2010

REMOVE AND ISNTALLATION OF RADIATOR FAN.(MEMBUKA DAN MEMASANG KIPAS RADIATOR)

Last friday when i was driving to Sunway Pyrimid suddenly my engine tempreture meter reach to 120celcius ,quickly i stop my car check the engine and found radiator fan not spinning.I was lucky because my engine didn't overheat yet,but i can heard boiling sound came out from radiator.After rest for half an hour i continue drive to look for workshop unfortunetly all workshop was closed,so i have no choices,i have to sattle this problem alone with myself.First thing i do is check fuse and its ok then i do direct connection fan to battery and found fan not spinning so i cant do anything more...my solution is wait until night when the road is free i drive slowly and safetly back to my home.( Hari Jumaat lepas semasa nak pergi sunway pyramid tiba-tiba tengok meter tempreture dah sampai 120celcius ,mak oi problem ni bawak budak kecik pulak nih,selepas tol saya berhenti buka bonet tengok kipas radiator dah kong.engine panas ,dekat radiator boleh dengar air mengelegak ,nasib baik air tak memancut keluar(pakai penutup radiator japan ,tahan lasak penutup radiator ni tahan dengan high pressure).Saya lepak setengah jam pas tu pandu terus masuk pyramid ,bengkel semua dah tutup masak aku kali ni.Anak ngan maknya suruh lepak kat pyramid saya cuba nak setelkan kipas ni tension tul.Perkara pertama check fius ok,pas tu buat direct connection betri ke kipas ,tak jalan juga maka betoi lah kipas ni dah ko.(Bro nak buat direct kipas pusing mesti hati-hati OK,PANASSS,KIPAS BOLEH PUSING TIBA-TIBA JAGA JARI DGN TANGAN ANDA).sO saya tak boleh nak buat apa-apa tungu malam sikit jalan clear baru saya gerak,pahem-pahem lah SUN WAY TOL jEm tahap gile,kalau gua lalu time jEm masti kantoi kereta ni.pukul 8 malam saya gerak ,selamat sampai kerumah,ambik masa satu jam..)

1.before starting your work makesure the engine is not hot.(Sebelum memulakan kerja pastikan engine kereta anda tidak panas.)


2.Remove all bolt that hold the radiator fan(Buka keempat-empat bolt yang memegang kipas radiator.)





Remove all the bolt above.(buka semua bolt diatas )3.You must pull out the radiator hose first because its blocking the fan,carefully coolant will splashing from the hose.(Buka radiator hose sekali sebab hose ni menghalang kipas untuk ditarik keluar.hati-hati air radiator akan keluar dari hose tersebut.)

hose removed from radiator( radiator hose dah dibuka)

4.Remove resevior tank,(cabut tangki reservior)
5.Unplug two wiring cable,one is from fan and another one is from tempreture switch,pull out the fan and bracket from engine bay.(Buka dua wayar connector,satu wayar ke kipas dan satu lagi ke suis suhu radiator,tarik keluar kipas dengan holdernya sekali.)

6.The fan has removed out from the engine bay,check the fan with direct connection to the battery,use jumper wire to connect them.If th fan spins means its still good,problem may come from wiring or temperatrue switch default.If not means your motor is gone.( kipas radiator dah dikeluarkan dari bonet kereta,kalau nak pastikan kipas tu betul-betul rosak buat sambungan terus ke bateri.kalau kipas bepusing maknanya kipas masih ok,kerosakan mungkin berpunca dari kerosakan wiring atau suis suhu di radiator sudah rosak.kalau kipas tak berpusing maknaya motor kipas dah rosak.)
7.Take off fan from the motor.(buka kipas daripada motor.)
Unscrew the nut at top of the fan.(buka skru di atas utuk membuka kipas dari motornya)
8.Loosen 3 screws that holding motor to the bracket.(buka 3 skru yang memegang motor ke bracket.)
To loosen this screw you have to be patient it tight and rusted.( nak buka skrew ni kene sabar sikit,berkarat dan ketat)
9.Broken motor removed from the bracket.(Motor rosak sudah ditanggalkan dari braketnya) Defective motor(motor yg rosak)
New motor.(motor baru )

10.Fix new motor to bracket(Pasang motor baru ke breketnya.)


11.Fix fan to the motor(pasang kipas ke motor )


12.Fix back fan with the bracket to the radiator and connect two wire to the correct socket.(Pasang kipas dan breketnya ke radiator semula dan sambungkan semula dua wayar ketempat asalnya.)

13.Fix radiator hose back.(Pasang radiator hose semula.)
14.Fix reservior tank.(pasang resevior botol.)
15.Check coolant level and add more if require.(chek air radiator,tambah air secukupnya.)16.Start the engine until it reach normal operating tempreture ,makesure fan is spinning and no coolant leaking seen at radiator hose.(hidupkan engine sehingga panas dan pastikan kipas berpusing dan tiada kebocoran coolant berlaku..SELESAI.)


diypomen facebook


153 comments:

  1. Broo..Saya ade Nissan Sunny B11..kipas dah lemau..
    Radiator masih standard..boleh tak saya pasang kipas jasma 14 inch..? dan boleh saya tahu?
    saya perlu tukar semuanya atau kipas dan motor shj?

    ReplyDelete
  2. Boleh selagi ada ruang,,kipas Jasama datang satu set,kalau mounting x sama kena mod sikit..sambung dgn aluminium plate.Boleh pasang depan atau belakang radiator.

    ReplyDelete
  3. Ni DIY keter apa yea, aku ada masalah yg mana bila on engine bunyi kuat, suspect datang dari kipas radiator tu

    ReplyDelete
  4. kete apa DIY ni yea

    ReplyDelete
  5. kereta wira Bro,kereta lain lebih kurang sama je Bro,,ada kereta yg kipas di pusing oleh engine caranya lain la...

    ReplyDelete
  6. Mr Moderto,bisala kereta kalau dah umur lebih 2 tahun dah start meragam,sabarje lah..kipas jarang berbunyi kecuali ada masalah..buka bonet kereta ,start engine bila engine panas kipas mula berpusing,kalau keluar bunyi pelik masa tu confirm kipas punye masalah...

    ReplyDelete
  7. Haritu kereta ada problem bila kipas pusing berbunyi, ingatkan kipas tapi bila cabut kuar fan biar motor run w/o blade still ada bunyi so confirm moto rosak. TUkar moto je le

    ReplyDelete
  8. salam bro..saya baru jumpa blog u ni..mcmana saya nak ganti sendiri radiator iswara manual saya...for ur info,saya nak pasang sendiri radiator baru..yg lama tu dah bocor,malas nak welding,lagipon radiator tu dah 12 tahun saya pakai tak penah ganti dan tak penah ada problem,so berbaloi lah kalau saya ganti yg baru pon..boleh tak tungjukkan cara2 nak buka dan pasang yang baru..i tengok cara u explain baguslah,mudah dipelajari..tq bro for ur help..

    ReplyDelete
  9. Bro nak tnye lah kwn nak pasang kipas 2 set sebelah menyebelah radiator tpi
    mcm ne ea wireng dy kete wira1.3 masuk radiator 1.6

    ReplyDelete
  10. klau masalah wiring pula, apa nak buat yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wiring kipas jrg rosak bro..mungkin ada sambungan dah longgar...yg penting chek samada arus ada dilitar tersebut..gunakan test pen..kalau x de arus check fius dulu.

      Delete
  11. salam bro. sy guna iswara 1.3, blh tau tak d mana fius atau relay kipas radiator?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam,,biasanye ada kotak fius dan relay kat bahagian engine bay

      Delete
  12. Kenapa kipas viva berpusing tanpa henti..sedangkan acom on..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba check sensor kipas radiator..mgkin sudah x berapa elok..
      kipas radiator akan mula berpusing bila capai suhu tinggi biasanye 80 degree.keatas..
      bila suhu radiator turun kipas akan berhenti pusing

      Delete
  13. Ok..berapa agak agak senso kipas viva..tq kerana membantu...

    ReplyDelete
  14. harga dlm lingkungan rm40 ke rm60...bro suhu engine bro ok ke? aircond sejuk tak..kalau radoator panas mmg kipas tu terus jalan..

    ReplyDelete
  15. tadi ada pertanyaan mengenai kipas radiator..wayar biru sambung ke punca positive..sori comment tadi dah hilang..tah tetekan apa..pakai phone..susah sikit...

    ReplyDelete
  16. salam bro, nak tanya ada keburukan tak pakai aftermarket fan? maksud saya tambah fan lagi satu. wiring dia link dengan fan motor asal atau tak related langsung?

    ReplyDelete
  17. ok..tapi kena buat wiring dan suis asing..blh buat kipas emergency kalau kipas asal rosak..kalau jln jem teruk blh on kipas tambahan..engine cepat sejuk

    ReplyDelete
  18. tadi ada org tanya kipas terus pusing....mgkin fan sensor dah rosak...sori msg ada problem tadi

    ReplyDelete
  19. bos mcm mne nk wiring kipas dr 2wayer ke 3 wayer

    ReplyDelete
  20. saya biasa buat dua wayar je...cuba sambung direct bateri boleh pusing tak kipas tu...x pasti samada extra satu wayar tu utk suis sensor...ada siapa yg tahu?

    ReplyDelete
  21. kipas condensor asl wira 1.8 ad 2wayer nk pkai evo tp ad 3 wayer

    ReplyDelete
  22. kena ikut wayar asal la 2..check angin mesti tiup ke dalam..cuba goggle atau tanya kwn2 yg pakai kipas evo..kalau dia pusing laju tak de masalah..mgkin wayar tu utk suis sensor bila panas baru kipas pusing

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum bro, saya ingin bertanya sedikit dan harap bro boleh share sikit. Saya menggunakan wira 1.5 2004 dan radiator jenis yang kecik tu separuh saiz radiator besar. Bolehkah saya CONVERT/(PNP) radiator wira yang besar tu masuk ke ruang radiator kereta saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. PNP boss...tp kena tukar condenser aircond yg besar jugak la...hehehe

      Delete
  24. bos...motor kipas utk proton persona brape harga yer?? tq

    ReplyDelete
  25. boleh guna yg besar tapi bukan pnp..byk kena buat ubah suai..tapakk mounting radiator..breket kipas..tambah kipas condensor..

    ReplyDelete
  26. pakai yg kecil aluminium double layer pon dah cukup..jimat kos..kerja pun senang

    ReplyDelete
  27. Yeke, radiator wira yang besar tu memang dah ada beli baru untuk kereta abang tapi tebal sangat jadi tak muat nak masuk dekat kereta dia. Enjin dia besar sangat jadi radiator dia nipis dari wira punya. Radiator baru tu terbengkalai je, cadangnya memang nak masukkan ke wira saya yang radiator kecik. Radiator saya dekat topping plastik tu dah bocor, ada cadangan yang berkesan ke?

    ReplyDelete
  28. kalau cam tu blh le ganti.kalau econ x sejuk kena tambah kipas kat depan kondenser..yg penting sebelum pasang pastikan extrector x sangkut kat radiator tu

    ReplyDelete
  29. Assalam bro..nak tanye apsal kipas radiator ttiba bunyi kuat?? Mcm bunyi ada benda sangkut. Saga blm

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam en Muhammad,,cuba tgk mungkin ada benda longgar atau tercabut dlm atau berdekatan dgn kipas,,kalau semua ok,,mungkin motor kipas dah nak rosak...maaf lambat jawap dan ada juga yg x dpat jawap coz email saya dah kena hack

      Delete
  30. Assalamualaikum... bro,tny sket...kipas radiator xpusing,tp bile buat direct dia pusing..fan switch da tuko baru...thermostat baru...radiator baru...ape problemnye?lagi satu,meter temp maintain suku je walopun kipas xjalan...camna nk cek samada meter rosak @ tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kipas akan jalan bila suhu cecah 85 ke 90 degree..kena tunggu engine panas barulah kipas berpusing

      Delete
    2. Abis klu tempr naek tinggi...masih xpusing mcm mn...sy guna tangan bru dia pusing 2 pn slow...

      Delete
    3. Wan amar,motor kipas sudah hampir rosak

      Delete
  31. Assalam bro...kereta viva...kipas radiator dh tk pusing...agak2 kalau motor dah kong, berapa harga motor baru ye? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,rasanya anggaran rm60 ke rm100 bergantung pada quality motor

      Delete
    2. Salam.. Bro ujang dah beli motor fan radiator tu?? Berapa RM?? Brand ape dan made in ape??

      Delete
    3. Salam.. Tn. Ujang, berapa RM Motor Fan Viva tuan tu? Brand ape? Made in ape? Saye kena RM120 brand Denso Japan..

      Delete
  32. Salam bro..kipas radiator saya longgar la..blh ketatkan blk or kena tukar kipas?anggaran berapa?wira 1.6

    ReplyDelete
  33. W.salam,,cuba ketatkan dulu..kalau goyang juga kena tukarlah kipas tu..harga no idea bro..mgkin taj lebih rm100

    ReplyDelete
  34. Bmw e53 x5 fan motor boleh repair ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti bro,,kena chek,,kalu sprepart ada jual partnya brmakna boleh la repair

      Delete
  35. salam.awai.. sy pakai iswara ab 1.3 waktu bwk 60 kmh ke atas pasang aircon..die ada bunyi rubbing skjp..time tu kete ada rasa tersentak sikit lepas tu okay balik..bnde ni jd kdg2.. knapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,cuba ketat kan bell aircon dulu

      Delete
  36. Assalamualaikum.. saya kereta saya kipas aircond kipas dan kipas radiator tidak berfungsi... ramai yang chief engineer yang kata *buka sensor dulu*.. yang mana satu kedudukan sensor pada radiator??

    ReplyDelete
  37. Salam bro awai...kalau motor fan gerak kalau direct dgn bateri...ada kemungkinan relay @ fuse ke yg rosak? cmne nk cek relay @ fuse tu rosak atau x ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,cek fius dulu,kalau fius putus atau terbakar ganti dgn yg baru, ,kalau fius ok cek sensor kipas ,,cabut wayar sensor ,pas tu selit wayar kat conector tu,kalau kipas jalan maknya sensor rosak,,kalau kipas x jln barulah cek relay

      Delete
  38. W.salam,,suis sensor ada kat bawah radiator ada wayar keluar dari sensor tu...ada juga sesor yg melekat kat engine

    ReplyDelete
  39. Brapa harga tali kipas wira? Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya wira ada bell alternator,power stering dan aircond...satu bell anggaran rm10 ke rm20

      Delete
  40. Nak tanya la sikit bro.. saya dah pakai kipas direct dekat setahun lebih.. sekarang nk buat normal balik.. mcmne bro.. dah pening tgk wayar.. boleh tunjuk ajar x sifu? Wira manual 1.5....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena sambung balik la wayar kipas ke suis sensor kipas.

      Delete
  41. Bro..blh mtk tolong tunjuk cara tukar motor kipas radiator viva x? Gmbr tu mcm radiator proton. Viva susah nk keluarkn frame kipas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viva mmg susah sikit,,sebab ruang sempit, ,kena buka dulu part2 yg menggangu baru senang buat kerja..mcmtangki air spare,radiator hose,,cover bawah

      Delete
  42. Askum bro nk tumpang tnya lah..nk tau part mana yg rosak keta sye ni..sye pkai vios 09..hari tu jalan temperature naik...bila buka aircon je jdi cm tu..tp aircon xrasa apa pown..angin je yg kelua..sye brenti tepi tgok air dlm tangki smua ok..rasa nye sb apa ye bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,mgkin kipas dah pusing slow

      Delete
  43. Assalam Bro..
    Ada diagram aircond untuk myvi tak?Kereta saya kalau switch on aircond kipas tak mahu pusing, sepatutnya kipas pusing setelah switch on kan? dah verify kipas dan relay, kedua2 ok.. mohon bantuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam,,x de le,,cuba check fius dan switch sensor kipas

      Delete
  44. assalam..ada effect tk pd enjin klo kita buang ters termostst..kereta gen2

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,kalau buang terus thermostat engine lambat panas coz myk kuat,,,

      Delete
    2. W.salam,,kalau buang terus thermostat engine lambat panas coz myk kuat,,,

      Delete
  45. As salam bro, sya guna nissan sunny extra 1, masalah saya kipas radiator dan kipas aircond tk berfungsi...saya cek fius dan relay ok jer, bila saya buat direct connection kat kaki relay kipas boleh berfungsi...apa masalahnya...minta tolng ade sape sape yg berpengalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pakai sensor kipas,mgkin sensor tu rosak

      Delete
  46. Salam..lau kipas tangki air rosak ada kah ia bleh d baiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,tukar motor saja,,tak perlu beli satu set

      Delete
    2. W.salam,,tukar motor saja,,tak perlu beli satu set

      Delete
  47. Salam nk tnya aritu saya punya viva bila start enjin dlm 5minit kemudian saya on aircond, tiba bunyi meletup mcm tayar pncit kuar angin dr bonet.. kemudian berasap.. bila off aircond ok xberasap bila on berasap balik..

    ReplyDelete
  48. W.salam sistem aircond ada berlaku kebocoran,,kena bawa kebengkel aircon utk pengesahan dan pembaikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro.. tumpng tnye..sy pkai myvi 1.3 2008.. sy cadang nk tambah kipas dekt depan radiator..tp sy nk buat suis On'Off.. so bila perlu saja sy akn On kan kipas tambahan tersebut.. so mcm mne ye wiring untk tu? kne gune relay jgk ke?mcm mne smbungn dye kpd btry? harap dpt membantu..TQ..

      Delete
    2. W.salam ye kena guna relay,,,relay kena sambung ke kipas ,bateri,ground, dan kena beli switch,,,fius juga kena taruk,,,bro utk senang faham kena goggle wiring diagram,,,blh tgk gambar penyambungan relay di situ

      Delete
  49. Tadi ada org tanye harga motor kipas persona...harga lebih kurang rm250 yg ori ...sori comment dah hilang tetekan delet,,screen hanphon kecik sgt salah tekan semua hilang

    ReplyDelete
  50. Tadi ada org tanye harga motor kipas persona...harga lebih kurang rm250 yg ori ...sori comment dah hilang tetekan delet,,screen hanphon kecik sgt salah tekan semua hilang

    ReplyDelete
  51. Salam bos.. saga flx se temp naik bla kipas xberfungsi lpas 10 mnt enjin dhdupkn.. adakah kerosakan motor kipas?? Bra anggaran hrga??

    ReplyDelete
  52. w.salam,tgk fius dulu ,kalau fius ok mgkin motor kipas dah rosak,,buat direct kipas pusing sambung dari bateri kalau pusing wiring kipas problem,,kalau x pusing bermakna kipas rosak..harga motor campro lebih kurang rm250

    ReplyDelete
  53. Salam bos.. sy punya wira, kipas radiator tu bunyi bising, kipas tu cam bergesel kt breket, ada benda longgar ke? atau kipas rosak? atau motor yg rosak? ape nak buat dulu ye bos.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba tgk bilah kipas tu,,kalau ada retak atau pecah,kalau ada kena tukar baru la

      Delete
  54. Asslm. Persona ad dua kipas di radiator dan apa beza kipas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam,,kalau kereta jenis di radiator pakai dua kipas biasanye yg besar utk sejukan radiator dan yg kecil utk sejukan condesor aicond

      Delete
  55. salam
    sapa pakar enjin kereta, aku nak tanya, keta aku wira sedan 1.5gli manual. baru tadi drive, bila tekan minyak lebi skit je dah jadi sangkut2, macam enjin nak mati tapi bila perlahankan skit(speed bawah 60) ok . masa nak gerak dari gear 1 kalu tekan lebih skit dia sangkut2 balik. tapi enjin tak mati. nak bawa lebih 70 km/j je dia dah jadi sangkut2.

    tapi bila keadaan IDLE, tekan minyak kuat pun xde plak sangkut2 tu.

    sapa2 ada pengalaman dan tahu pasal ni. cuma nak tahu pendapat rakan2 kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam,,cuba tukar penapis minyak petrol dulu,,mungkin filter dah kotor

      Delete
  56. salam
    nk tanye,saya baru tukar kipas radiator,radiator aloi..sy pasang kipas beli kat kedai potong.sy pasang kipas tu hausing die x rapat kat radiator..ade space dalam 1inci..boleh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam,,sepatutnye hausing kena rapat,,supaya angin kipas x lepas keluar,,kalau rapat lebi elok radiator cepat sejuk

      Delete
  57. salam bro
    nak tnye sikit..sy pakai proton saga lama...kipas radiator saya pusing..tapi dia pusing utk few seconds jer.. kenape ah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam,kipas radiator hanye berpusing bila engine panas sahaja,,kipas radiator guna sensor,bila enine sejuk kipas akan henti pusing ,bila engine panas baru kipas pusing semula,,,,kalau kipas tak berfungsi mcm ni bermakna motor kipas sudah nak rosak,,,untuk kepastian buat direct wiring terus dari beteri ke kipas

      Delete
  58. Bilah kipas aircond saya patah..proton persona.
    Ada jual ke bilah kipas tu je...angaran kos brp ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kipas tu jenis yg ada screw blh dibuka,mungkin ada jual,,harga kena survey kedai sparepart la..

      Delete
  59. Yg mmg ada kesan kat aircond..harga sensor kena check kat kedai sparepart

    ReplyDelete
  60. hi bro, mintak pendapat, kereta iswara lmst. bila on aircond temperature kreta naik. bila buka lampu temperature naik. radiator dah servis, waterpump, sensor temperature, motor kipas radiator - dah tukar. apa ye punca?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,,cuba cek kipas aircond,,masa tempreture naik,cuba tgk kipas aircond ada berpusing laju tak

      Delete
  61. salam..bro..sy guna myvi 1.3..cadang nk tambah kipas kt depan condensor..adakah ade effect kt wiring @ sistem aircond?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam,,buat la wiring asing,tambah relay dan suis x de menggangu wiring asal..

      Delete
  62. Assalamualaikum, kipas kereta sy xnk berpusing Dan kalo dipusingkn pakai tangan, baru lh kipas berpusing. Nk tahu sama ada motor kipas dh kong ke??

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum, kipas kereta sy xnk berpusing Dan kalo dipusingkn pakai tangan baru nk pusing. Nk th kipas sy tu dh kong ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,Ye Tuan,,motor kipas dah nak rosak tu

      Delete
    2. Wsalam,Ye Tuan,,motor kipas dah nak rosak tu

      Delete
  64. tERIMA KASIH SEMALAM BARU TUKAR SENDIRI PERODUA VIVA MANUAL 2009 TAPI BERBALOI TERIMA KASIH KERANA SHARE ILMU NI. SEMOGA DAPAT BALASAN SETIMPAH INSHA ALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih Tuan,,tahniah dah pandai repair sendiri tu,,Amin

      Delete
    2. Salam.. Tuan Fairoze, mohon share mcmana simptom kerosakan viva tuan dan cara buka pasang kerosakan tersebut .. Radiator Fan saya senyap terus ni..

      Delete
  65. salam bro..radiator wira 1.6 ade bocor halus kt plat2 dia..boleh tampal balik x

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam,,kalau tak banyak lobang boleh je,,,htr ke kilang radiator

      Delete
  66. salam bro..motor fan radiator inspira market memang 1K++ ke?

    ReplyDelete
  67. W.salam,,saya pun tak tahu harganye cuba tanye beberapa kedai sparepart utk kepastian....pernah kawan beritahu saya kipas n motor gen2 satu set rm600

    ReplyDelete
  68. jarum meter suhu betada ditakat tengah.adakah itu normal bagi wirw 1.5gli auto.vdo.

    ReplyDelete
  69. hai saya nak tanya klau kipas radiator tuu rosak adakah itu boleh jadi punca air cond panas???

    ReplyDelete
  70. Replies
    1. T.kasih Bro sudi melawat blog ni,,mana yg saya tahu InsyAllah saya share:)

      Delete
    2. T.kasih Bro sudi melawat blog ni,,mana yg saya tahu InsyAllah saya share:)

      Delete
  71. Assalamualaikum, malam tadi balik keje sampai je umah nak masuk parking, tetiba bunyi kuat kat bahagian enjin, macam bunyi kipas, matikan enjin, dalam 2 second ilang bunyik tu, pastu start balik sambil buka enjin bay nak tau bunyi dari mana, masa start ok je dalam 3 second bunyi balik, sedia maklum bunyi kipas keta kuat, tapi bunyi nie pelik sungguh. Nak check malam, gelap.. pastu nak masuk umah tetiba bunyik lagi, padahal enjin dah mati dan kunci kat tangan.. dalam seminit dua senyap balik.. mambang apakah yang merasuk ni.. boleh bantu x?? Info proton persona elegence auto 2010...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,cuba cek bilah kipas ,mgkin ada yg rosak atau retak

      Delete
    2. W.salam,,cuba cek bilah kipas ,mgkin ada yg rosak atau retak

      Delete
  72. salam Awai, blog ini banyak info yang saya dapat. Nak tanya 1 soalan, proton saga 1.5flx auto model 2013, problem: kipas radiator masih pusing walaupun enjin dah dimatikan. tukar relay (2 kali) dan thermostat. lepas beberapa bulan jadi balik, kali ini temperature pulak naik, cek tengok kipas tak pusing. esok bila start temperature ok, kipas berpusing. apa sebenarnya masaalahnya? risau dengan keaadan tak menentu begini.terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam,,mungkin kipas temperature sensor dah nak rosak

      Delete
  73. Salam, nak tanya.. kipas aircond kelajuan dia fixed ke atau brubah ikut setting kt thermostat? motor kipas aircond saya slow.. tp bila tekan dekat area wayar(tmpt wayar masuk kedalam casing motor) dia bertambah laju.. baru aircond sejuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanye kipas
      kelajuan fix saja,mungkin sambungan tu ada problem,mungkin dah longgar atau karat,,sori lambat jawap outstation seminggu

      Delete
  74. salam tuan tanah nak tanya pagi td mase kat guard house temp kereta sy naik dan ada bau getah terbakar bila buka bonet tgk kedudukan moto kipas radiator dah hampir terkuar dan lubang skru kipas semua dah cair.bole tak sy nak tahu kenapa bole jadi mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam,,mungkin motor tu cair kerana exzos,extractor terlalu panas terutamanye yg dah pakai extractor alloy atau turbo engine

      Delete
  75. Salam. Nk tnya kereta jnis saga flx kipas x bhenti bpusing bila enjin sdh dimatikan. Atas faktor apa ek? Temp x naik. Tp kipas pusing kuat. Tlg sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sensor kipas radiator sudah nak rosak

      Delete
    2. Sensor kipas radiator sudah nak rosak

      Delete
    3. Anggaran brpa ek klu tukar?

      Delete
    4. x pasti anggaran rm100 +-

      Delete
  76. salam.nk tanya..tf dh try direct connect utk kipas radiator..kipas ok bfungsi..suis suhu pn ok..tp klau start enjin kipas tak pusing.knpa eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,cuba cek fius atau relay

      Delete
    2. W.salam,,cuba cek fius atau relay

      Delete
  77. bos . . nk tnya . . kipas radiator berpusing . . lepas tu dia berhenti . . tak mau pusing lagi . . kalau d ketuk motor nya baru pusing balik . . apa masalah nya bos . . motor ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Motor dah rosak tu,,kena tukar dgn yg baru

      Delete
    2. mcm mna nk kluarkn bos . . pipe gas kena bukak juga ke . . kereta viva

      Delete
    3. saya pun susah nak terangkan sebab x nampak keadaan kereta tu,,Kena buka atau longgarkan mana2 part yg sangkut supaya kipas tu blh dikelurkan,,hose aircond jgn dicabut nanti habis gas dia

      Delete
    4. saya pun susah nak terangkan sebab x nampak keadaan kereta tu,,Kena buka atau longgarkan mana2 part yg sangkut supaya kipas tu blh dikelurkan,,hose aircond jgn dicabut nanti habis gas dia

      Delete
  78. salam..saya amirul...saya pakai kereta kancil 660..sya da masalah...temperature naik bila berhenti dan aircond tak sejuk..bila jalan temperature akn trun sikit dan aircond mula sejuk...bila saya laju temperature smakin trun...bila berhenti temperature naik balik..apa masalah nya cik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam,,cek system kipas,mungkin ada masalah kat kipas radiator

      Delete
  79. slm boss nak tanya moto radiator kete wira sy ni mcm dah slow.jln 100km mesti temp naik.td baru beli baru rm159 tak jalan jauh lagi tak tau ok ke taka.nak tanya kat body moto ade byk no siri.contoh 12v 3m bawah sekali sebelah anak panah tulis 23.ape maksud dia?power kelajuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,saya pun x pasti makna nom tu,,,kelajuan biasanya tulis rpm

      Delete
  80. salam bos..sy nk tnya cable motor fan proton wira yg tidak di gunakan fungsi nya utk apa..ada 2 kepala soket cuma satu sahaja penyambungan nya..minta penjelasan.terima kasih

    ReplyDelete
  81. assalamuallaikum...sye nk tnye sye guna waja 1.6 tahun 2001 auto semlm slps sye balik keje sye park kereta sya sbb ada terbau benda hangit..ok lps tu pagi ni sye nk g kerja sye check sye strt enjin kereta kipas dia xbepusing adakh dia rosak?,

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam bau hangit ada byk sebab,mungkin ada litar pintas kat wiring atau kompenen electrik kereta ada masalah,,lebih baik di bawa ke bengkel segera kerana kerosakan mcm ni belah menebabkan kereta terbakar..kipas tu blh check direct ke bateri utk pastikan kerosakan

      Delete
  82. Salam bos.. nk tanya..masalah kereta persona.. Temperature naik, kipas x pusing,bila matikan enjin baru kipas pusing.. apa masalah dia ni ye bos..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Engine campro ni saya x biasa,,tapi biasanye kes mcm ni sensor kipas radiator sudah rosak

      Delete
  83. Assalamualaikum tuan. Kete kancil sy kdg2 bunyi geseran bila on a/c. Pomen ckp bunyi moto. Katanya kena tukar kipas sebijik. Harga dlm rm250 / rm350 (lupa). Itu pon belom kira upah dgn gst. Apa pendapat tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,,,kalau motor rosak ,dan blh dicabut hanaya tukar moto sahaja jimat belanje..tapi pereksa bilah kipas tu dahulu samada retak atau pecah

      Delete
  84. Salam tuan..
    Saya nak tanye satu soalan..
    Kereta kancil 660cc
    Bila bukak aircond bunyik kuat macam ada benda bergesel kt enjin. Bila off aircond bunyi hilang..temp okay dan ekon sejuk..cuma bunyi mengganggu..cek kat bengkel cakap motor kipas nak rosak..dia cadangkan tukar..dan rm180 termasuk upah? Okay ke?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails