Saturday, February 25, 2012

Service gearbox automatic


Service gearbox automatic
Gear box auto saya dah nak problem,tanda-tanda nak rosak dah ada,masuk gear drive tak nak jalan,,,kadang-kadang  tu tukar gear pon jadi ter free.Tak berani dah nak bawa kereta ni keluar takut kantoi kat tengah jalan.hu! hu! Nak kena tukar gear box baru ke??ringgit Malaysia lagi nih…fakir punya fakir saya nak cuba service dahulu gear box ni,mana tahu boleh diselamatkan lagi…
Barang yang diperlukan
4liter minyak gearbox,filter,gasket dan gasket sealent

                                                   minyak,gasket,filter dan gasket maker

1.start dan panaskan engine kereta beberapa minit,tarik handbreak dan tekan break kemudian gerakan tombol gear ke semua  peringkat gear..dari P-à L.lakukan beberapa kali,kemudian off engine.
2.Jack kereta,buka skrew di oil sum dan di sebelah kanan gear box.biarkan minyak menitik sampai kering.
                                                           buka dua skrew ni
                                                 biar minyak mengalir sampai kering


3.buka  semua skrew di oil sum,tanggalkan oil sum dari gear box,kalau susah nak cabut ketuk sedikit oil sum dengan tukul getah.

                                               oil sum dah dibuka dari gear box

4.Bersihkan penakung minyak dari segala kekotoran,kikis gasket lama sehingga bersih berkilat.cuci penakung minyak sehingga bersih dan keringkan ia.
dah kilat saya cuci dengan serbuk sabun ,lepas tu keringkan kat tgh panas matahari
5.Buka penapis minyak dari gearbox,ada empat skrew semuanya
                                                penapis minyak dah kotor
6.bersihkan gasket yg melekat di gear box
7.Pasang filter baru ke gear box semul

8.sapu satu lapisan nipis gasket maker dipermukaan oil sum,lekatkan gasket baru,dipermukaan gasket sapukan lapisan nipis gasket maker juga.(jangan terlalu tebal nanti minyak keluar).
                                                               gam gasket
                                                    sapukan gam gasket
9.Pasang semula penakung minyak ke gear box.Ikat skrew secara bersilang .Ketatkan  secukupnya.(jangan terlalu kuat nanti skrew boleh haus atau patah).
10.Pasang dua skrew drainage(di lubang minyak keluar)
11.Isikan minyak gear box baru,gunakan corong dan pipe untuk mengisi minyak .semasa mengisi minyak ,kenderaan mestilah berada ditempat yg rata.Isi lebih kurang  3 botol setengah dahulu.Start engine ,running untuk beberapa minit,tarik handbrake dan masuk gear N(neutral).Ukur minyak gear dgn dipstick.Kalau kurang tambahkan lagi minyak sampai ke  tahap optimum.
                                      corong dan pipe utk mengisi minyak gear box
                                                         isi minyak disini
13.Akhir sekali check dikawasan sambungan gasket di penakung minyak dan sambungan pipe tidak ada sebarang kebocoran disitu….

*** semasa service gear box saya terus pasang oil cooler jasma sekali..Dah seminggu test kereta Alhamdulillah gearbox masih berfungsi dengan baik,gear pun dah terasa ringan(harap-harap boleh la pakai lama sikit gearbox ni sementara nak tukar yang baru)….next post saya tunjukan cara-cara pemasangan oil cooler……ok chow,,jangan cilok mencilok….




                                                                ATF oil cooler











LinkWithin

Related Posts with Thumbnails