Tuesday, February 19, 2013

Wiring horn kereta


Ada  banyak cara untuk buat wiring horn ni,yang mudah dan senang  faham  macam contoh diagram kat bawah ni.
Yang senang dan selamat saya ikut diagram yang horn button  sambung dengan wayar ground(Negative),kalau guna punca positive takut kena body je kalau wayar tu tercabut.

horn wiring 
horn wiring


1.di horn sambung satu wayar ke body kereta,dan satu wayar lagi sambung ke relay bernombor  87..tebal wayar  14-gauge primary wire atau  1.63mm.

twin  air horn
2.Relay saya tempatkan di bawah dashboard,guna  Horn realy 30-40 ampare,


realy
3.kaki relay yang bernombor 30 sambung ke bateri dan pasang satu fius 20 ampare  berdekatan bateri.
4.kaki relay bernombor  86 terus sambung di wayar bateri tadi (tengok diagram diatas)

5.kaki relay bernombor 85 sambung ke pin horn buton di stearing kereta dan satu pin lagi terus sambung ke body kereta.

horn button wiring
tapekan  semua  sambungan wiring tadi dgn kemas.,,test horn..selesai..pon pon..





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails