Thursday, May 23, 2013

menukar produa viva belt

bunyi bising bedecit-decit yang nyaring keluar dari engine biasanye datang dari bunyi belt engine.masalah macam ni biasanya boleh diatasi dengan mengetatkan belt semula atau menukar terus belt yang sudah rosak.belt yang saya nak tukar kali ni adalah untuk engine viva ,belt yang terlibat adalah belt econ,power stering dan alternator.

1.oleh kerana ruang yang sempit bumper depan saya buka terlebih dahulu



2.buka belt power stering dahulu,buka satu skrew di tensioner dia,tarik power stering pump kearah anda untuk memudahkan menarik keluar belt tersebut'
skrew tensionar dah buka

belt dah buka
3,buka belt aircond,


longgarkan skrew  tensionar aircond


longgarkan dua skrew diatas



,belt aircond dah buka



4.akhir sekali buka belt alternator,ada dua skrew alternator utk dibuka,maaf gambar  tak dapat  nak ambil sebab  terlalu sempit.

5.untuk memasang ,pasang bell yang bahagian dalam dahulu,pasang alternator belt,aircond dan akhir sekali power stearing.untuk menegangkan belt gunakan satu batang besi tolak pam sampai belt tegang dan ketatkan skrew tensionar.





gunakan batang besi ,tuil kat compressor /pump sampai belt tegang barulah ikat skrew tensionar..


ok dah seleasi ,,,barulah best senyap dah bunyi tikus berdecit-decit
video






looking for car performance part click >>>>>>  http://performenzone.blogspot.my/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails