Wednesday, July 15, 2015

membuka dan memasang absorber belakang wira


selamat Hari Raya Aidilfitri,,Maaf Zahir dan Batin


absorber dah bocor bawak kereta pun dah macam naik kuda.kali ni saya pilih absorber heavyduty brand wing.sebelum merancang menukar absorber pastikan cukup peralatan misalnye spring clamp,kalau tiada jangan teruskan kerja ini sebab amat merabahaya,,absorber  boleh membingkas dan terkena anda.

spring clamp

asorber  yg sudah  bocor,minyak dah keluar dari absorber

absorber baru
seperti biasa sebelum memulakan kerja,buka tayar dan pastikan kereta berkeadaan stabil disokong dgn jackstand.
1.buka skrew bahagian atas absorber,ada dua skrew semuanya
buka dua skrew absorber(strut mount)yg mengikat ke body kereta.

buka skrew lower arm

bila semua skrew dah dibuka  tarik saja absorber kebawah

sengetkan asorber  utk tarik keluar  dari kereta

absorer dah dikeluarkan dari kereta
untuk mengeluarkan spring dari absorber,gunakan spring compressor,,clamp sprig sampai longgar(langkah ni kena hati-hati kalau tak cukup clamp spring boleh membingkas)

buka mounting atas absorber dahulu supaya spring boleh keluar,kena kepit hujung  kepala absorber,baru skrew boleh terbuka
mounting atas sudah dicabut

tarik saja sprig keluar


sekarang kena masukan spring ke absorber baru


masukan dahulu getah bump dan cover habuk ke absorber

masukkan spring ke absorber
pasang kepala mounting dan ikat sekrew secukupnye




akhir sekali ,pasang absorber ke tempat asalnye,,ikat skrew yg bahagian atas kemudian baru ikat di skrew lower arm,,kalau buat dua orang mudah kerjanye,,kalau seorang agak sukar juga,terutama sekali  nak pasang skrew yg dekat lower arm,sebab lower arm tu nak kena adjust supaya skrew absorber boleh masuk.

looking for car performance part please click >>>>>http://performenzone.blogspot.my/


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails