Monday, November 5, 2012

Memasang push start button


 Bulan lepas dah pasang push start button untuk kereta wira.sekarang ni kereta dan motor dah byk pakai start buton,rasanya mudah saja nak pasang benda ni.model ni saya hanya guna  power swith dan push button,swith yg lain saya tak guna.

1.mula –mula cari lokasi yang sesuai untuk anda letakkan suis tersebut.pilihan saya dekat tempat spiker depan kerana speker dah tak guna lagi,buka cover dibawah stereng,gunaan  gergaji besi untuk menebuk  lubang  dashboard.
lubang dah siap di tebuk
2cari lokasi wayer ignition dan wayar starter dahulu.
3.kesan wayar yg nak disambung ke push button .relay  dan strater,caranya mengesan wayar-wayar tersebut  tgk kat link ni,,,http://diypomen.blogspot.com/2009/12/diy-memasang-turbo-timerturbo-timer.html....wayer starter adalah wayar yg tiada  power.(sumber kuasa)


4.smabung wayar starter ke kaki rely
5.sambung wayar power ke kaki relay
6.sambung kaki relay negative ke body
7.smabung wayar power ke push button,dan dari push button kekaki  relay

tengok gambar di atas...wayar biru dari relay sambung ke wayar starter,
wayar hitam ke punca negative(body kereta)
wayar merah ke suis dan push button
push button ke wayar merah relay ,sambung satu wayar tebal dari bateri ke suis on/off. .wayar antara bateri dan suis on /off kena taruk satu fius(30A).

8.dah siap semua  penyambungan,skrukan push button ke dashboard. dan pasang semula dashbord...
selesai

suis asal boleh guna dan push button pon boleh guna




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails